Farklı dişsel maloklüzyona sahip genç erişkinlerde kötü ağız alışkanlıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of bad oral habits in young adults with different dental malocclusion
- Tez No: 767170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KUTALMIŞ BÜYÜK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağız solunumu, dişsel maloklüzyon, kötü alışkanlık, parmak emme, bruksizm, Oral respiration, Dental Malocclusion, Bad Habit, Finger Sucking, Bruxism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ortodontik anomalilere sebep olabilen, parmak emme, tırnak yeme, dudak emme ve ısırma, diş sıkma ve gıcırdatma, anormal yutkunma ve ağız solunumu, uzun süreli biberon kullanımı gibi kötü alışkanlıkların görülme sıklıklarını ve maloklüzyonlarla olan ilişkisini incelemek ve sosyodemografik faktörlerle ilişkisini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na muayene olmak amacıyla başvuran çocuklar ve ebeveynleri üzerinde yürütülmüştür. Çalışmamıza, 138 erkek, 187 kız olmak üzere toplamda 325 genç erişkin dâhil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalar 12-18 yaşları arasındadır. Ağız, diş ve çene sistemi üzerine negatif etkileri anlatılan kötü alışkanlıkların altında yatan nedenlere yönelik bilgi toplamak ve görülme sıklıklarını incelemek amacıyla hastalara ve ebeveynlerine gerekli sorular sorularak ve hastanın klinik muayenesi gerçekleştirilerek anket uygulaması tamamlanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların %57,5'i kız iken %42,5'i erkektir. Bireylerin Angle sınıflamasına bakıldığında Angle Sınıf I olanların oranı %34,2, Sınıf II olanların oranı %32,3 ve Sınıf III olanların oranı %33,5 olarak çalışmaya katılım sağlamışıtr. Solunum muayenesine göre posterior çapraz kapanış dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p0,050). Sonuç: Çalışmamızda Angle sınıflaması ile biberonla beslenme süresi ve parmak emme alışkanlığı arasında bir ilişki bulunmuştur. Ebeveynler ve hastalar oral kötü alışkanlıklar ve bu alışkanlıkların etyolojik faktörleri hususunda daha fazla bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the incidence of bad habits, such as finger sucking, nail biting, lip sucking and biting, teeth squeezing and squeaking, abnormal swallowing, and oral breathing, and long -term bottle use, and to determine the relationship between addressing these habits and different societies. Materials and Methods: Our study was conducted with the children and their parents who applied to the Department of Orthodontics of Ordu University Faculty of Dental Medicine. A total of 325 young adults, 138 boys and 187 girls, were included. The age of the patients included in the study was between 12 and 18 years. To collect information about the reasons underlying the bad habits described in terms of the mouth, dental, and jaw systems, the patient and parents were asked the necessary questions, and the patient's clinical examination was completed Results: 57.5 %of the participants were girls, while 42.5 %were male. When the Angle classification of individuals is examined, the proportion of Angle classes was 34.2 %, the rate of class II is 32.3 %and the rate of those with class III was 33.5 %. According to respiratory examination, a statistically significant difference was found between the posterior cross -closing distribution (p 0.050). Conclusion: In our study, there was a relationship between Angle classification and bottle-feeding time and finger sucking habit. Parents and patients should be more informed about oral bad habits and etiological factors of these habits.