Okul öncesi öğretmenlerinde iş tatmini algısının incelenmesi: Isparta ili örneği
Investigation of job satisfaction perception in preschool teachers: Example of Isparta province
- Tez No: 767215
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmenler, iş tatmini, yaş, medeni durum, cinsiyet, kıdem ve değişken, Preschool teachers, job satisfaction, age, marital status, gender, seniority and variable
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 328
Özet
Bu araştırma“Okul öncesi öğretmenlerinde iş tatmini algısının incelenmesi: Isparta İli örneği”konulu bir tez çalışmasıdır. Meslek bir insanın ihtiyaçlarını karşılayabildiği düzeyde oldukça önemlidir. Her mesleğin kendine göre sağlamış olduğu imkânlar ve çalışanların tatmin duygularını geliştirebilme yönleri farklılık gösterebilir. Bunların arasında okul öncesi öğretmenlerinin iş tatmin düzeylerinin incelenmesi ayrı bir önem arz etmektedir. Bunun için öğretmenler gelecek nesilleri yetiştirirken epey zorlu ve emek isteyen bir süreçten geçmektedirler. Okul öncesi öğretmenlerinin iş tatmin düzeylerini belirleyen pek çok faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler arasında, ekonomik faktörler, çalışma koşulları, çalışma saatleri, kurumdaki yöneticilerin tutum ve davranışları ile bireysel özellikler yer almaktadır. Bu çalışmada okul öncesi öğretmenlerinin iş tatmin düzeylerinin; yaş, medeni durum, cinsiyet, kıdem, çalıştığı eğitim kurumu vb. gibi değişkenler açısından incelendiği görülmektedir. Bu çalışmada okul öncesi öğretmenlerinin iş tatmin düzeylerinin yaş, medeni durumu, cinsiyet, kıdem, çalıştığı eğitim kurumu vb. değişkenlere göre değiştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research is the thesis study an“Investigation of job satisfaction perception of preschool teachers, Isparta province example”Occupation is very important to the extent that it can meet a person's needs. Opportunities provided by each profession and the ways in which emplayees can improve their feelings of satisfaction may differ. Among these, it is of particular importance to examine the job satisfaction levels of preschool teachers. For this, teachers go through a very difficult and laborious process while raising future generations. There are many factors thet determine the job satisfaction levels of preschool teachers. These factors include economic factors, working conditions, working hours, attitudes and behaviors of managers in the institution and individual charecteristics. In this study, it was observed that the job satisfaction levels of preschool teachers vary according to variables such as age, marital, status, gender, seniority and the educational instution they work for.