Polifenol oksidaz enziminin Ankara armudu (Pyrus communis)'ndan izole edilmesi, saflaştırılması ve kinetik özelliklerinin incelenmesi
- Tez No: 76725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE PEKYARDIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pyrus communis, Armut, Polifenol oksidaz, PPO, Bitki fenolikleri, Elektroforez, Pyrus communis, Polyphenol oxidase, PPO, Pear, Plant phenolics, Electrophoresis
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Polifenol oksidaz (PPO) enzimi Ankara armudu (Pyrus communisYudem ekstrakte edilmiş ve amonyum sülfatla çöktürme, diyaliz, jel filtrasyon kromatografisi yöntemleri ile saflaştırılmıştır. Amonyum sülfat çöktürme ve diyaliz işlemlerinden sonra elde edilen örnek, PPO enziminin karakterizasyonu için kullanılmıştır. Bu amaçla, optimum pH ve sıcaklık değerleri farklı substratlar kullanılarak belirlenmiştir. PPO enziminin en iyi substratmın 4-metiI katekol olduğu bulunmuştur. Busubstrat için optimum pH ve sıcaklık değerleri sırasıyla 7,2 ve 35°C olarak belirlenmiştir. K ve V değerleri 4-metil katekol ile sırasıyla * m max b J 5,55 mM ve 344,5 IU/ml dak. dır. Bu çalışmada altı adet inhibitor ile çalışılmış ve en etkili olanlarının yarışmalı (competitive) inhibitörler olarak L-sistein ve L-askorbik asit olduğu bulunmuştur. Poliakrilamid jel elektroforez (PAGE) ile PPO enziminin 3 izoenzimi olduğu tespit edilmiştir. Dominant bandların molekül ağırlıkları sırasıyla 28 kD, 40 kD ve 60 kD olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Polyphenol oxidase (PPO) of Ankara pear (Pyrus communis) fruit was extracted and purified through (NH4)2S04 precipitation, dialysis, gel filtration. The sample obtained from ammonium sulfate precipitation and dialysis was used for characterization of the PPO. For this aim, optimum conditions, i.e., pH, temperature were determined with different substrates. The best substrate of the PPO was found to be 4-methyl catechol. Optimum pH and temperature were found 7,2 and 35°C for thissubstrate. K ve V values were 5,55 mM and 344,5 IU/ml sec. with m max ^ ' 4-methyl catechol, respectively. Six inhibitors were tested in the study and the most effective was found to be L-cysteine and L-ascorbic acid as competitive inhibitor. Three isoenzymes of the PPO were detected by polyacryl amide slab gel electrophoresis. Molecular weight of dominant bands were 28, 40 and 60 kD, respectively.