Hipoksiyle indüklenen faktörlerin küçük hücreli dışı akciğer kanseri hücrelerinde telomeraz ve epitelyal mezankimal geçiş genleri ekspresyonuna etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of hypoxia-induced factors on telomerase and epithelial mesenchymal transfer genes expression in non-small cell lung cancers
  1. Tez No: 767251
  2. Yazar: MEHMET ÖZERTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN SAYGIDEĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: KHDAK, Hipoksi, HIF, EMT, hTERT, NSCLC, Hypoxia, HIF, EMT, hTERT
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
O2 aerobik solunum yapan organizmaların hücre metabolizmalarını ve homeostazilerini korumaları açısından önemli bir moleküldür. Oksijenin hücrelerde normal düzeyin altına düşmesi Hipoksi olarak tanımlanmaktadır. Hipoksik koşullarda, soliter kanser hücrelerinde, Hipoksiyle İndüklenen Faktörler (HIFs) aktive olmaktadır. Böylece tümör hücrelerinde; Anjiogenez (VEGF), glukoz transportu (GLUT), metastaz, invazyon gibi süreçler hızlanarak tümör agresif bir hal almaktadır. Bu araştırmada A549 hücrelerinde HIF-1 beta transfeksiyonunun gerçekleştirilmesiyle hücreler 150 μM CoCl2'ye 4 saat maruz bırakılarak hipoksik koşul oluşturulmuştur. Böylelikle Hipoksiyle İndüklenen Faktörlerin (HIFs); Telomeraz (hTERT) ve Epitelyal Mezenkimal Geçiş (EMT) genleri ekspresyonu üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda, Hipoksik koşullarda HIF-1 beta'nın (ARNT) susturulmasıyla (siARNT); mezenkimal hücrelerin belirteci olan Zeb1, Snail gibi genlerin ekspresyonlarında azalma görülürken; epitelyal hücrelerin belirteci E-cadherin ekspresyonunda artış görülmüştür. Öte yandan anjiyogenezin göstergesi olan; VEGF, GLUT1 ve hTERT'in ekspresyon düzeylerinde azalma meydana geldiği gözlemlenmiştir. Bu veriler HIF'lerin (HIFs); Telomeraz (hTERT) ve EMT ekspresyonu üzerine etkili olduğunu; kanser hücrelerinin invazyon, metastaz, ölümsüz özellik ve ilaca karşı direnç kazanma özellikleri konusunda yapılacak başka araştırmalarla desteklenmesi suretiyle yeni yaklaşımlar sunabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
O2 is an important molecule for aerobic respiration organisms to maintain their cell metabolism and homeostasis. A decrease in oxygen below the normal level in the cells is defined as hypoxia. In hypoxic conditions, Hypoxia-Induced Factors (HIFs) are activated in solitary cancer cells. Thus, in tumor cells; The tumor becomes aggressive by accelerating processes such as angiogenesis (VEGF), glucose transport (GLUT), metastasis and invasion. In this research, by performing HIF-1 beta transfection in A549 cells, the cells were exposed to 150 μM CoCl2 for 4 hours to create a hypoxic condition. Thus, Hypoxia Induced Factors (HIFs); Its effect on telomerase (hTERT) and Epithelial Mesenchymal Transition (EMT) gene expression was investigated. As a result of the research, by silencing HIF-1 beta (ARNT) in hypoxic conditions (siARNT); While there is a decrease in the expression of genes such as Zeb1, Snail, which are the markers of mesenchymal cells; An increase in the expression of E-cadherin, a marker of epithelial cells, was observed. On the other hand, the indicator of angiogenesis; It was observed that there was a decrease in the expression levels of VEGF, GLUT1 and hTERT. These data include HIFs (HIFs); It is effective on telomerase (hTERT) and EMT expression; shows that cancer cells can offer new approaches by supporting them with further research on invasion, metastasis, immortality and drug resistance properties.