Ergenlerin öz anlayış düzeyleri ile sabır ve öznel iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between adolescents' self-understanding and patience and subjective wellness
- Tez No: 767269
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ELİÜŞÜK BÜLBÜL, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz anlayış, Öznel iyi oluş, Sabır, Self compassion, Subjective well-being, Patience
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma ergenlerin öz anlayışları, öznel iyi oluş ve sabır düzeyleri arasındaki ilişkiyi inceleme amacıyla yapılmıştır. Araştırmada tarama modeli olarak ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Gaziantep'e bağlı Yavuzeli İlçesindeki liselerde öğrenim gören 13-18 yaşlarındaki 313 kız ve 187 erkek olmak üzere toplam 500 öğrenci oluşturmaktadır. Ergenlerin öz anlayış düzeylerini belirlemek için“Öz Anlayış Ölçeği”öznel iyi oluşlarını ölçmek için araştırmacılar tarafından uyarlanan“Ergenler için Öznel İyi Oluş Ölçeği”ve ergenlerin sabır düzeylerini belirlemek için araştırmacı tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Sabır Ölçeği”, demografik değişkenleri belirlemek amacıyla ise“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t testi, tek tönlü varyans analizi (ANOVA), farklılaşmaların kaynağını tespit etmek amacıyla post hoch testleri, korelasyon analizi ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öznel iyi oluş alt boyutu olan olumlu duygular ve önemli diğerleri ile ilişkilerden doyumda kızların puan ortalamaları erkeklerden daha yüksek bulunmuştur. Ergenlerin öznel iyi oluş puan ortalamaları yaşa göre anlamlı biçimde farklılaşma göstermiştir. Ebeveynlerin hayatta olma durumlarına göre ergenlerin öz anlayış düzeylerinde anlamlı farklılaşma belirlenmiştir. Anne baba eğitim seviyesine göre ergenlerin öznel iyi oluş düzeylerinde sadece anne eğitim seviyesine göre anlamlı farklılaşma olduğu bulunmuştur. Diğer yandan ergenlerin öz anlayış, öznel iyi oluş ve sabır puanları arasında pozitif yönde düşük düzeyde ilişkilerin olduğu ve öz anlayışın öznel iyi oluşu ve sabrı anlamlı biçimde yordadığı tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between adolescents' self-concept, subjective well-being and patience levels. The relational survey model was used as the survey model in the research. The sample of the study consists of a total of 500 students, 313 girls and 187 boys, aged 13-18, studying at high schools in the Yavuzeli District of Gaziantep.“Self-Compassion Scale”to determine the self-compassion levels of adolescents,“Subjective Well-Being Scale for Adolescents”adapted by the researchers to measure subjective well-being, and“Patience Scale”adapted to Turkish by the researcher to determine the patience levels of adolescents, and“Patience Scale”to determine demographic variables. Personal Information Form" has been applied. In the analysis of the data, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), post hoch tests, correlation analysis and regression analyzes were used to determine the source of variation. As a result of the research, the mean scores of girls were found to be higher than boys in terms of subjective well-being sub-dimension, positive emotions and satisfaction with relationships with significant others. Subjective well-being mean scores of adolescents differed significantly according to age. A significant difference was determined in the self-understanding levels of adolescents according to the survival status of the parents. It was found that there was a significant difference in the subjective well-being levels of the adolescents according to the education level of the parents, only according to the education level of the mother. On the other hand, it was determined that there were low positive correlations between adolescents' self-compassion, subjective well-being and patience scores, and that self-understanding significantly predicted subjective well-being and patience. The findings obtained from the research were discussed in the light of the literature.