Kentsel donatı elemanlarının sürdürülebilirlik kriterleri açısından değerlendirilmesi: Ataköy örneği
Evaluation of urban equipment elements in terms of sustainability criteria: Atakoy example
- Tez No: 767290
- Danışmanlar: DOÇ. UFUK FATİH KÜÇÜKALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Donatı Elemanları, Sürdürülebilirlik, Urban Reinforcement Elements, Sustainability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kentsel mekânlar insanların bireysel, sosyal, kültürel, fiziksel ve psikolojik gereksinimleriyle birlikte şekillenen toplumsal ve ortak yaşam alanlarıdır. Ortak yaşam alanlarında; yol, cadde, sokak, mahalle ve meydanlarda mekânın kimliğini, kalitesini ve konforunu yansıtan barınma, oturma, dinlenme, yönlendirme, aydınlatma, iletişim ve spor gibi temel yaşamsal faaliyetlerin uygulanmasını fonksiyonel ve estetik açıdan karşılayabilen, mekânla bütünleşen, iletişim kuran ve kentlilerin yaşam tarzını yansıtan elamanlar“kentsel donatı elemanları”olarak tanımlanmaktadır. Kentsel alanların ve bu alanlarda bulunan donatı elemanlarının tasarımı dönemin sahip olduğu teknolojiyle ve bu teknolojinin beraberinde getirdiği anlayışla, dönemde yaşanan olay ve krizlere karşı verilen tepkilerle ve şehirlerin gelişmişlik seviyesiyle şekillenmektedir. Sağlıklı bir ekosistem, o çevrede yaşayan tüm canlılar için büyük ölçüde önem arz etmektedir. Ancak özellikle geç endüstri dönemi sonrasında artan nüfus yoğunluğu beraberinde getirdiği yoğun konut talebiyle birlikte kentlerin orantısız büyümesi, düzensiz, plansız ve doğayla bütünleşmeyen şekillenmesi, hızlı tüketim ürünleri üzerine oluşturulan ekonomik yapılanmalar; gerek insanların yaşam biçimi üzerindeki olumsuz etkilerin oluşması gerek ekolojik açıdan sağlıklı çevrelerin yitirilmesi ve doğal kaynakların hızla tükenmesi gibi problemleri beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda daha sağlıklı çevreler oluşturulmasında temel bir unsur olan kentsel donatı elamanlarını sürdürülebilirlik kavramıyla birlikte ele almanın ve bu gerekliliklerle birlikte tasarlamanın önemli hâle geldiğini söylemek mümkündür. Bu çalışmada Ataköy 7.-8. Kısımdaki toplumsal yaşam alanlarında temel yaşamsal fonksiyonlarımızı destekleyen ve güçlendiren donatı elemanlarını sürdürülebilirlik bağlamında incelemek amaçlanmıştır. Bu sayede donatı elemanlarının yenilikçi ve çevre dostu bir bakış açısıyla tasarlanmasının doğaya, mekânın kimliğine, kentlilerin yaşam tarzına ve kültürel yansımasına pozitif yönde sağladığı katkılar tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Urban spaces are social and common living spaces that are shaped by people's individual, social, cultural, physical and psychological needs. In common living areas; On roads, avenues, streets, neighborhoods and squares, which reflect the identity, quality and comfort of the space, can meet the implementation of basic vital activities such as accommodation, sitting, rest, orientation, lighting, communication and sports in functional and aesthetic terms, integrate with the space, communicate and reflect the lifestyle of the urbanites. elements are defined as“urban reinforcement elements”. The design of urban areas and the reinforcement elements in these areas is shaped by the technology of the period and the understanding brought with this technology, the reactions given to the events and crises experienced in the period, and the level of development of the cities. A healthy ecosystem is of great importance for all living things living in that environment. However, the disproportionate growth of cities, irregular, unplanned and non-integrated formation with nature, economic structuring based on fast consumption products; It has brought problems such as negative effects on people's life style, loss of ecologically healthy environments and rapid depletion of natural resources. In this context, it is possible to say that it has become important to consider urban equipment, which is a fundamental element in creating healthier environments, together with the concept of sustainability and to design them together with these requirements. In this study, it is aimed to examine the reinforcement elements that support and strengthen our basic vital functions in social life areas in the Ataköy 7.-8 Area context of sustainability. In this way, the positive contributions of designing the equipment elements with an innovative and environmentally friendly perspective to nature, the identity of the place, the lifestyle and cultural reflection of the citizens will be discussed.