Türk halk hikâyelerinde çocuk
Children in folk stories
- Tez No: 767334
- Danışmanlar: PROF. DR. HİMMET UÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Hikâye, Halk Hikâyesi, Çocuk, Culture, Story, Folk Stories, Child
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Anonim halk edebiyatı ürünlerinden biri olan halk hikâyeleri, manzum mensur karışık bir yapıdadır. Anlatım ve tasvir kısımlarının mensur, duygu ve heyecan ifade eden kısımların manzum olarak söylendiği, genellikle aşk ve kahramanlık konularının anlatıldığı anonim ürünlerdir. Halk hikâyelerinin en önemli özelliği Türk kültür yapısını yansıtan eserler olmasıdır. Bu nedenle içeriğinde eski dönem Türk kültürel yaşantısına ait ögeleri görmek mümkündür. Bu kültürel yapı içerisinde çocuk ve çocuğun yaşamına dair pek çok uygulama bulunmaktadır. Çocuğun doğumundan yetişkinlik dönemine kadar olan sürede gerçekleşen ad verme, diş çıkarma, sünnet olma gibi pek çok gelişme, törenlerle kutlanarak kültürel bellek zenginleştirilmektedir. Toplumdaki yerini almaya çalışan çocuk için uygulanan ritüeller bir yönüyle çocuğun toplum tarafından kabulünü simgelemektedir. Dolayısıyla bu zenginliğin ne tür uygulamalardan oluştuğu, bu uygulamaların nasıl yapıldığı ve ne sıklıkta yapıldığıyla ilgili başat kaynaklar olan halk hikâyelerinde çocuk ve çocukla ilgili unsurların incelenmesi, literatüre kazandırılması önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı, halk hikâyelerinde çocuk konusu çeşitli yönlerden incelemektir. Dolayısıyla araştırmada yöntem olarak nitel yöntemin kullanılması uygun görülmüş ve nitel yöntemler içerisinde doküman incelemesi tekniğine başvurulmuştur. Bu bağlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan“Yaşayan Âşık Hikâyeleri Projesi”kapsamında 2011 yılında 2 cilt olarak yayımlanmış olan“Âşıklardan Halk Hikâyeleri”isimli kitapta yer alan 40 halk hikâyesi incelenmiştir. Çocuk özelinde incelenen bu halk hikâyelerinde ortak olan motifler belirlenmiş ve bu motifler bağlamında bir inceleme yapılmıştır. Yapılan inceleme sonucunda; halk hikâyelerinde ele alınan çocuk motifinin yaşamsal formunun günümüzde de korunduğu, çocuğun toplum için ifade ettiği anlamın geçmişte olduğu gibi bugün de önemli olduğu ve bundan dolayı büyüme aşamasında her dönemiyle ilgili törenler yapılarak çocuğun topluma kabulü toplumun çocuğu kabulünün sağlanmaya çalışıldığı yönünde sonuçlara ulaşılmıştır. Ayrıca incelenen halk hikâyelerine konu olan yaşantı örneklerinde karşılaşılan çocuk ögesinin o dönem toplumunun bakış açısının anlaşılmasını sağladığını da ifade etmek mümkündür. Yapılan bu araştırma ile toplumun kültürel belleğinde gizli kalmış ve açığa çıkmayı bekleyen unsurların anlaşılması, anlatılması ve ileriki dönemlere kalmasının sağlanmasının önemli olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Folk tales, one of the anonymous folk literature products, have a mixed structure in verse. They are anonymous products in which the narrative and depiction parts are written in prose, the parts expressing emotion and excitement are said in verse, and generally the subjects of love and heroism are told. The most important feature of folk tales is that they are works that reflect the Turkish cultural structure. For this reason, it is possible to see the elements of the old period Turkish cultural life in its content. Within this cultural structure, there are many practices related to the child and the life of the child. Cultural memory is enriched by celebrating many developments such as naming, teething and circumcision, which take place from the birth of the child to the adulthood. The rituals applied for the child who is trying to take his place in the society symbolizes the acceptance of the child by the society. Therefore, it is important to examine the child and elements related to children in folk tales, which are the main sources about what kind of practices this richness consists of, how these practices are made and how often they are done, and bringing them into the literature. The aim of this research is to examine the subject of children in folk tales from various aspects. Therefore, it was deemed appropriate to use the qualitative method as a method in the research and document analysis technique was used among the qualitative methods. In this context, 40 folk tales included in the book“Folk Stories from the Lovers”, which was published in 2 volumes in 2011, were examined within the scope of the“Living Minstrel Stories Project”implemented by the Ministry of Culture and Tourism. The common motifs in these folk tales, which were examined specifically for children, were determined and a study was made in the context of these motifs. As a result of the examination; It has been concluded that the vital form of the child motif discussed in folk tales is preserved today, the meaning of the child for the society is as important today as it was in the past, and therefore, ceremonies related to each period of growth are made and the acceptance of the child into the society is tried to be ensured. In addition, it is possible to state that the child element encountered in the examples of life that is the subject of the examined folk tales provides an understanding of the point of view of the society of that period. With this research, it has emerged that it is important to understand, explain and ensure that the elements that are hidden in the cultural memory of the society and waiting to be revealed are important.