Acil servise başvuran izole el yaralanmalı hastaların analizi
Analysis of the patients WHO presented to the emergency department due to isolated hand injury
  1. Tez No: 767400
  2. Yazar: MUSTAFA BARBAROS ÜNÜVAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LEVENT AVŞAROĞULLARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Travma, Yaralanma, Emergency Department, Hand, Trauma, Injury
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Çalışmamızda; acil servise izole el yaralanması ile başvuran hastaların klinik analizini yapmak, bölgemiz için el yaralanmaları ile ilgili veriler elde etmek ve el yaralanmalarının önlenmesi ile ilgili olarak öneriler geliştirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif nitelikteki bu çalışmaya; Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalına 01.01.2019-31.12.2019 tarihleri arasında izole el yaralanması nedeniyle başvurmuş olan çocuk ve yetişkin hastalar dahil edilmiştir. Çalışmamızda demografik veriler, yaralanmanın meydana geldiği ortam, yaralanmaya sebep olan faaliyet, yaralanma mekanizması, yaralanmaya sebep olan materyal, yaralanan el, yaralanan bölge, yaralanan yapılar , parmak kısımlarının yaralanmaları, görüntüleme bulguları, uygulanan müdahaleler, istenen konsültasyonlar ve tedavi sonuçlarına ait veriler kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 3116 hastanın %65,6'sının erkek cinsiyette olduğu; %38,3'ünün 18 yaş altında olduğu hasta olduğu görüldü. İş kazası geçiren hastaların %29,4'ünün işçi ve %2,3'ünün kasap olduğu gözlendi. Yaralanmaların en sık ev ortamında (%16,7) ve sonrasında dış ortamda (%12,1) geliştiği tespit edildi. Yaralanmaya en sık sebep olan faaliyet %13,4 ile spor yaralanmaları idi. Yaralanmalarının en sık kesici delici alet (%30,6) ve sıkışma (%18,4) ile gerçekleştiği tespit edildi. Yaralanmaya en sık sebep olan materyal %33,1 ile metal cisimler idi. Hastaların %35,4'ünde laserasyon, %33,9'unda yüzeyel yumuşak doku yaralanması ve %12,7'sinde kırık burkulma olduğu gözlendi. Kesici delici alet yaralanmalarının en sık sebeplerinin sırasıyla bıçak (%12,7) ve cam olduğu tespit edildi. En sık yaralanan bölgenin parmaklar idi (%82,2). En sık yaralanan parmakların ise %20,4 ile 1. parmak ve %19,9 ile 5. parmak olduğu tespit edildi. Acil serviste hastaların %33,1'ine pansuman, %26,4'üne süturasyon ve %19,8'ine parmak ateli uygulandığı gözlendi. Hastaların %85,4'ünün acil servisten taburcu edildiği görüldü. İş kazası ve hobi yaralanmaları erkeklerde daha sık görülürken ev işi yaralanmaları ise kadınlarda sık gözlenmekteydi (sırasıyla p=0,001, p=0,019 ve p=0,001). Erkek hastaların ezilme, yumruk atma ve ele cisim çarpması mekanizmalarıyla yaralanma oranlarının kadınlara göre yüksek olduğu tespit edildi (sırasıyla p=0,001, p=0,001 ve p=0,034). Kadınlarda ise sıkışma ve çarpma mekanizmalarıyla yaralanma oranları erkeklere göre fazla idi (sırasıyla p=0,007 ve p=0,040). Yaralanmaya sebep olan faaliyetler arasında iş kazası, ev işi ve tarım yaralanmaları 18 yaş üstünde daha sık görülürken spor yaralanmaları ise 18 yaş altı hastalarda daha sık gözlenmekteydi (sırasıyla p=0,001, p=0,001, p=0,005 ve p=0,001). Yaralanma mekanizmaları arasında sıkışma, düşme, ve ele cisim çarpması yaralanmaları 18 yaş altındaki hastalarda daha sık görülürken kesici delici alet yaralanması, ezilme ve yumruk atma yaralanmaları ise 18 yaş üstündeki hastalarda daha sık görülmekteydi (sırasıyla p=0,001, p=0,001, p=0,001 p=0,001, p=0,005 ve p=0,001). Tendon, sinir ve damar yaralanmalarının 18 yaş üstündeki hastalarda daha yüksek oranda olduğu tespit edildi (sırasıyla p=0,001, p=0,002 ve p=0,001). Acil serviste yapılan müdahalelerden atel, tırnak onarımı ve parmak atel uygulamaları 18 yaş altındaki hastalara, 18 yaş üstündeki hastalara göre daha sık uygulanmaktaydı (p=0,001). Süturasyon, pansuman, tendon onarımı uygulamaları ise 18 yaş üstündeki hastalara daha sık uygulanmaktaydı (sırasıyla p=0,001, p=0,034 ve p=0,001). Ameliyathanede yapılan müdahalelere bakıldığında ise, tüm uygulamaların 18 yaş üstündeki hastalarda daha yüksek oranda olduğu görüldü (p=0,001). Sonuç: El yaralanması nedeniyle acil servise başvuran hastaların çoğunun yetişkinlerden oluştuğu ancak çocuk hastaların sayısının yetişkinlerin yarısından fazla olduğu görülmektedir. Kazalar sıklıkla ev ortamında, dış ortamda ve işyerlerinde meydana gelmektedir. İş kazaları; el yaralanmalarına sebep olan faaliyetler arasında spor yaralanmaları ve ev işlerinden sonra 3. sıradadır. El yaralanmalarının uzun dönemde mali ve psikolojik etkileri de ortaya çıkmaktadır. El yaralanmaları ve sonuçları konusunda farkındalığın artırılması önemlidir. Sosyal medya imkanlarından yararlanmak ta dahil olmak üzere yaygın eğitim, işyerlerinde ve okullarda önlemler gibi faaliyet ve yaklaşımların el yaralanmalarının insidansını ve olumsuz sonuçlarını azaltacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to make clinical analysis of the patients who presented to the emergency department due to isolated hand injury, to obtain data on hand injuries in our region, and to develop recommendations for prevention of hand injuries. Material and Method: . This retrospective study included pediatric and adult patients who presented to the Emergency Department of Erciyes University Medical School due to isolated hand injury between 01.01.2019 and 31.12.2019. Demographic data, the environment in which the injury occurred, the activity that caused the injury, the mechanism of injury, the material that caused the injury, the injured hand, the injured area, the injured structures, the injuries of the finger parts, the imaging findings, the interventions, the requested consultations and the treatment results were recorded. Results: Of the 3116 patients who were included in the study, 65.6% were male and 38.3% were under the age of 18. It was found out that 29.4% of the patients who had occupational accidents were workers and 2.3% were butchers. The injuries were most frequently occurred in the home environment (16.7%) and in the external environment (12.1%). The most common activity causing injury was sports activities (13.4%). The most common mechanisms of injury were sharp-penetrating objects (30.6%) and jamming (18.4%). Metal objects were the materials that most frequently caused injuries (33.1%). Laceration was seen in 35.4% of the patients, superficial soft tissue injury in 33.9% and fracture sprain in 12.7%. The most common causes of sharp-penetrating object wounds were knife (12.7%) and glass ( %) respectively. The most frequently injured area was the fingers (82.2%). The most frequently injured fingers were the 1st finger (20.4%) and the 5th finger (19.9%). In the emergency department dressing was applied to 33.1% of the patients, suturing to 26.4%, and finger splint to 19.8%. It was found out that 85.4% of the patients were discharged from the emergency department. Occupational accidents and hobby injuries were more common in men, while housework injuries were more common in women (p=0.001, p=0.019 and p=0.001, respectively). It was determined that the rates of injury by crushing, punching and hitting the hand with an object were higher in male patients than in females (p=0.001, p=0.001 and p=0.034, respectively). In women, the rates of injury by compression and impact mechanisms were higher than men (p=0.007 and p=0.040, respectively). Occupational accidents, housework and agricultural injuries among the activities that cause injury were more common in those above the age of 18, while sports injuries were more common in patients under the age of 18 (p=0.001, p=0.001, p=0.005 and p=0.001, respectively). Among the injury mechanisms, squeezing, falling, and hand impact injuries were more common in patients younger than 18 years of age, while sharps, crushing and punching injuries were more common in patients over 18 years of age (p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.005 and p=0.001 respectively). Tendon, nerve and vascular injuries were found to be higher in patients over 18 years of age (p=0.001, p=0.002 and p=0.001, respectively). Splint, nail repair and finger splint applications, which were among the interventions in the emergency department, were applied more frequently to patients under 18 years of age than to patients over 18 years of age (p=0.001). Suturation, dressing, and tendon repair were applied more frequently to patients over the age of 18 (p=0.001, p=0.034, and p=0.001, respectively). It was found out that in the operating room, all procedures were performed in higher numbers in patients over the age of 18 (p=0.001). Conclusion: It was found out that most of the patients who presented to the emergency department due to isolated hand injury were adults and that the number of pediatric patients was more than half of that of the adults. Injuries often occur in the home environment, external environment and in the workplace. Among the activities that cause hand injuries, work accidents ranks 3rd after sports injuries and housework. Hand injuries also have long-term financial and psychological effects. It is important to raise awareness about hand injuries and their consequences. We think that activities and approaches such as public opinion education including taking advantage of social media opportunities, measures in work places and schools will reduce the incidence and adverse consequences of hand injuries.