Vildagliptinin duloksetin ile kombinasyonunun sıçanlarda oksaliplatinle oluşturulan nöropatik ağrı üzerine etkisinin araştırılması
Investigation the effects of vildagliptin and duloxetine combination on oxaliplatin induced neuropathic pain on rats
- Tez No: 767410
- Danışmanlar: DOÇ. ZAFER SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Duloksetin, Nöropatik ağrı, Oksaliplatin, Sıçan, Vildagliptin, Duloxetine, Neuropathic pain, Oxaliplatine, Rat, Vildagliptin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada sıçanlarda oluşturulan nöropatik ağrı modelinde vildagliptin-duloksetin kombinasyonunun etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 6-8 haftalık 200-250g ağırlığındaki erkek Sprague Dawley sıçanlar kullanılmıştır. Çalışmada hayvanlar her grupta 6 sıçan (n=6) olacak şekilde 5 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubundaki sıçanlar hariç tüm sıçanlara 4 hafta boyunca haftada iki kez intraperitoneal (i.p.) yoldan 4mg/kg oksaliplatin uygulanmıştır. oksaliplatin+vildagliptin grubundaki sıçanlara 10mg/kg vildagliptin, oksaliplatin+duloksetin grubundaki sıçanlara 30mg/kg duloksetin ve oksaliplatin+vildagliptin+duloksetin grubundaki sıçanlara vildagliptin 10mg/kg+ duloksetin 30mg/kg dozlarında oral yoldan haftada 5 kez 4 hafta boyunca uygulandı. Kontrol grubuna ise aynı hacimde i.p. yoldan %5'lik glukoz solüsyonu enjekte edildi. Çalışmanın 0., 4., 11., 18. ve 25. günlerinde mekanik ağrı eşiği diğer deyişle mekanik allodininin gelişiminin tespiti Elektronik Von Frey Testi ile yapıldı. Periferik sinir liflerin yoğunluğu ve dejenerasyonu ise çalışma sonunda sıçanların ayak tabanından toplanan doku örneklerinde histolojik olarak incelendi. Elde edilen veriler tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirildi. Oksaliplatinin sıçanlarda mekanik ağrı eşiğini düşürdüğü ve intraepidermal sinir lifi (IENF) sayısını azalttığı belirlenmiştir. Hem vildagliptin hem de duloksetin mekanik ağrı eşiği değerlerini yükselttiği ve IENF sayısını arttırdığı gözlemlenmiştir. Vildagliptin-duloksetin kombinasyonunun tek başına vildagliptin veya duloksetin uygulanan gruplara kıyasla ağrı eşiği değerlerini ve IENF sayısını daha fazla arttırdığı da saptanmıştır. Sonuç olarak, vildagliptin oksaliplatinin oluşturduğu nöropatik ağrıyı ve periferik sinir hasarını azalttığı görülmüştür. Vildagliptin duloksetin ile kombinasyonunda, duloksetinin mekanik ağrı eşiğini IENF artırdığı görülmüştür. Ancak IENF sayısındaki artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the effects of vildagliptin-duloxetine combination in the neuropathic pain model on rats. Male Sprague Dawley rats weighing 200-250g (6-8 weeks) were used in the study. The animals devided to 5 groups including 6 rats(n=6) in each group. Except the control group, all rats were received 4mg/kg oxaliplatin (i.p.) twice weekly for 4 weeks. Rats in the oxaliplatin+vildagliptin group were received 10mg/kg vildagliptin, in oxaliplatin+duloxetine group received 30mg/kg duloxetine and in oksaliplatin+vildaglitin+duloxetine group received 10mg/kg vildagliptin+30mg/kg duloxetine 5times weekly for 4 weeks. And control group was just received %5 glucose i.p twice weekly for 4 weeks. On the 0., 4., 11., 18. and 25. days of the study, development of mechanical allodynia was determined by Electronic Von Frey Test. Peripheral nerve density and degeneration were examined histologically in samples collected from the soles of the rats at the end of the study. The data were analyzed statistically by ANOVA. It was determined that oxaliplatin decreased the mechanical pain threshold and intraepidermal nerve fibers (IENF) in rats. Both vildagliptin and duloxetine increased mechanical pain threshold and the number of IENF values. Also it was observed that combination of vildagliptin with duloxetine increased pain threshold and IENF values compare with vildagliptin or duloxetine groups. In conclusion, it was observed that vildagliptin was decreased neuropathic pain and peripheral nerve damage in the oxaliplatine induced neuropathic pain model. Combination of vildagliptin with duloxetine increased mechanical pain treshold and IENF compare with duloxetine. But increasing the number of IENF was not significantly