Biyoloji konularında sanal müze uygulaması: Fen bilgisi öğretmen adaylarına yansıması
Virtual museum implementation on biology issues: Its reflection to science teachers
- Tez No: 767452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA HAMALOSMANOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KIZILAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitim teknolojileri, fen eğitimi, sanal gerçeklik, sanal müze, educational technologies, science education, virtual museum, virtual reality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırmada fen bilgisi öğretmenliği programının biyoloji iki dersinde sanal müze kullanımının biyoloji dersi hayvanların sınıflandırılması konusundaki akademik başarılarına, sanal gerçeklik teknolojisi tutumlarına, derste teknoloji kullanımına yönelik eğilimlerine etkisinin ve uygulama hakkındaki görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma öncesi fen bilgisi öğretmen adaylarının fen eğitiminde sanal müze kullanımına yönelik görüşlerini tespit etmek için ihtiyaç analizi yürütülmüştür. Bu bağlamda gerçekleştirilen pilot çalışma ile araştırmanın yapılmasının uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Asıl araştırmada karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı desen kullanılmıştır. Araştırma 2020-2021 eğitim öğretim yılı ikinci sınıfta öğrenim görmekte olan 40 fen bilgisi öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan gruplarda deney grubunun kontrol grubundan uygulama farkı, deney grubuna mevcut öğretim programı yürütülürken ilave olarak sanal gerçeklik gözlükleriyle sanal müze uygulamasının yapılması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Hayvanların Sınıflandırılması Başarı Testi, Sanal Gerçeklik Tutum Ölçeği ve Derste Teknoloji Kullanımına Yönelik Eğilim Ölçeği kontrol ve deney gruplarına ön test-son test olarak uygulanmıştır. Verilerin analizinde bağımlı ve bağımsız gruplar t testi analizleri yürütülmüştür. Araştırmanın nitel kısmında deney grubu öğrencileriyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda deney ve kontrol grupları arasında başarı açısından deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırmanın nitel kısmı bu sonucu desteklemektedir. Sanal gerçeklik tutum ölçeği ve derste teknoloji kullanımına yönelik eğilim ölçeğinden alınan toplam puanlarda gruplar arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Adayların sanal gerçeklik tutum ve derste teknoloji kullanımına yönelik eğilim ölçeği puanlarının iyi düzeyde olduğu görülmüştür. Adayların görüşleri sonucunda daha çok sanal müzenin avantajlarına yönelik ifadeler sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buradan hareketle ölçeklerden alınan yüksek puanların nitel sonuçları da desteklediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effects of the use of virtual museums in biology lessons on the academic success of science teacher candidates in the classification of animals in biology lesson, their attitudes towards virtual reality technology, their tendencies towards the use of technology in the lesson, and their views on the application. A needs analysis was conducted to determine the opinions of pre-service science teachers about the use of virtual museums in science education before the research. For this reason, it was concluded that it was appropriate to conduct the research with the pilot study. The explanatory design, one of the mixed research methods, was used in the main research. The research was performed with 40 science teacher candidates studying in the second semester of the 2020-2021 academic year. Control group has taken current curriculum whereas experiment group has also had virtual museum application with virtual reality glasses in addition to current curriculum. Animal Classification Achievement Test, Virtual Reality Attitude Scale and Tendency towards Technology Scale were applied to the control and experimental groups as a pretest-posttest. Statistical analysis has been done with t-test in dependent and independent groups. Semi-structured interviews were done with the experimental group students for the qualitative part of the study. As a result of the analysis, a significant difference was found between the experimental and control groups in terms of success in favor of the experimental group. The qualitative part of the study supports this result.