Dijital okuryazarlık becerisini artırmaya yönelik etkinliklerin sosyal bilgiler öğretmeni adaylarının yeterlik, tutum ve öz-yeterlik inançlarına etkisinin incelenmesi
Examining effects of the activities that increase digital literacy skills on efficacy, attitude and self-efficacy beliefs of social studies teacher candidates
- Tez No: 767456
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞET MUTLU, PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, dijital okuryazarlık, öğretmen adayı, dijital okuryazarlık becerisi, Social studies, digital literacy, pre-service teacher, digital literacy skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Yapılan çalışmada sosyal bilgiler öğretmenliği bölümünde okuyan öğretmen adaylarının dijital okuryazarlık becerisine yönelik yeterliliklerini arttıran unsurların belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubunu 2019 yılında Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünde okuyan 55 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi olarak deneysel modellerden yarı deneysel desen seçilmiştir. Yapılan çalışmada kullanılmak üzere araştırmacı tarafından Dijital Okuryazarlık Testi geliştirilmiştir. Testin geçerlik ve güvenirliğini sağlamak adına 186 katılımcı ile pilot uygulama yapılmıştır. Madde analizi test istatistikleri, geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu göstermiştir. Çalışmada ek olarak Bilgi ve İletişim Teknolojilerine (BİT) Yönelik Genel Tutum Ölçeği (Sobitto-G) ölçeği, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) Sosyal Bilgiler Eğitim Öğretiminde Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği (Sobitto-S) ve Öğretmen Adaylarının Dijital Okur-Yazarlık Öz-Yeterliliği ölçeği kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubu olarak rastgele belirlenen öğretmen adaylarına 10 hafta boyunca uygulamalar yapılmıştır. Bu uygulamalar öncesinde ve sonrasında bu dört ölçek ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Çalışma sonunda elde edilen verilere baktığımızda genel anlamda iki grupta da gelişmenin olduğu görmekteyiz ancak bu gelişmenin deney grubu lehine daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte elde edilen veriler ışığında bu gelişmelerin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to determine the factors that increase the proficiency of pre-service teachers studying in the department of social studies teaching in digital literacy skills. The study group consists of 55 teacher candidates studying at Erciyes University, Department of Social Studies Education in 2019. In the study, quasi-experimental design was chosen as a quantitative research method. A Digital Literacy Test was developed by the researcher to be used in the study. In order to ensure the validity and reliability of the test, a pilot study was conducted with 186 participants. Item analysis test statistics showed that it is a valid and reliable scale. In addition, the General Attitude Scale towards Information and Communication Technologies (ICT) (Sobitto-G) scale, the Attitude Scale towards the Use of Information and Communication Technologies (ICT) in Social Studies Education (Sobitto-S) and the Pre-service Teachers'Digital Literacy Self-Efficacy scales were used. Experimental and control groups were randomly selected and implementation took 10 weeks. These four scales were applied as pre-test and post-test before and after implementation. According to the results, it was concluded that there was improvement in both groups, but this improvement was more in favor of the experimental group. However, according to the inferential statistics, it was concluded that these differences was not statistically significant.