Acil uzaktan eğitim süreçlerinde öğretmenlerin teknopedagojik yeterlikleri ve teknolojiyi kabullenme düzeyleri ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
İnvestigation of the relationship between teachers' technpedagogical competences and the levels of technology acceptance in emergency distance education processes and their attitudes to distance
  1. Tez No: 767475
  2. Yazar: CANER SUNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KÜÇÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Acil durum uzaktan eğitim, teknopedagojik yeterlik, teknolojiyi kabul, uzaktan eğitime yönelik tutum, uzaktan eğitimde öğretmen öz yeterliği, Emergency distance education, techno-pedagogical competence, acceptance of technology, attitude towards distance education, teacher self-efficacy in distance education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: Bu araştırmada acil durum uzaktan eğitime maruz kalmış öğretmenlerin teknopedagojik yeterlikleri ve teknolojiyi kabul düzeylerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkiler ile aracılık (öz yeterlik) ilişkilerinin incelenmesi amacıyla kurgulanmış modelin test edilmesi, test sonucu ulaşılan nicel bulguların nitel bulgularla detaylandırılarak ilişki örüntülerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Bu kapsamda, nicel aşamada acil durum uzaktan eğitim süreçlerinde öğretmenlerin teknopedagojik yeterlik ve teknolojiyi kabul düzeylerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkide öğretmen öz yeterliklerinin aracılık ilişkisini tespit etmek üzere kurgulanan model test edilmiş, nicel bulgular sonucunda elde edilen bulguların nitel görüşmeler sonucunda nasıl açıklandığı yönünde çalışmalar yapılmıştır. Veri toplama sürecinde“teknopedagojik içerik bilgisi ölçeği”“öğretmenlerin teknolojiyi kabul ölçeği”,“uzaktan eğitimde öğretmen öz yeterliği ölçeği”“uzaktan eğitime yönelik tutum ölçeği”ve odak grup görüşmeleri için hazırlanan görüşme formu kullanılmıştır. Çalışma grubunu Erzurum İli merkez ilçelerinde görev yapan ve pandemi sürecinde acil uzaktan eğitim sürecine maruz kalan öğretmenler oluşturmuştur. Bu bağlamda ölçüt örnekleme yöntemiyle ulaşılan 472 öğretmenle çalışmanın nicel aşamasındaki model test edilmiş, aynı örneklem grubundan iç içe örneklem yöntemiyle belirlenen 13 öğretmen ile nitel aşamadaki görüşmeler yürütülmüştür. Araştırmanın nicel aşamasında yapısal eşitlik modeli (YEM) analizi, nitel aşamasında ise betimsel ve içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Yapılan YEM analizleri sonucunda acil durum uzaktan eğitim süreçlerinde öğretmenlerin teknopedagojik yeterlik ve teknolojiyi kabul düzeylerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkide öğretmen öz yeterliklerinin kısmi aracı olduğu ve modelin doğrulandığı sonucuna ulaşılmıştır. Model testi sonucu ulaşılan nicel bulguları, nitel verilerin de açıklamakta olduğu görülmüştür. Sonuç: Araştırma sonucunda acil durum uzaktan eğitim süreçlerinde öğretmenlerin teknopedagojik yeterlik ve teknolojiyi kabul düzeylerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkide öğretmen öz yeterliklerinin kısmi aracı olduğu rolü doğrulanmış ve nitel bulguların da bu sonuçla örtüştüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the model was designed to examine the direct and indirect relations and mediation (self-efficacy) relations between the technopedagogical competencies of teachers who were exposed to emergency distance education and their attitudes towards distance education, their level of acceptance of technology, and to reveal the relationship patterns by detailing the quantitative findings obtained as a result of the test with qualitative findings. intended. Method: Explanatory sequential design, one of the mixed method research methods, was used in the research. In this context, the model designed to determine the mediation relationship between teacher self-efficacy in the relationship between teachers' techno-pedagogical competence and technology acceptance levels and their attitudes towards distance education in the emergency distance education processes at the quantitative stage was tested, and studies were conducted on how the findings obtained as a result of the quantitative findings were explained as a result of qualitative interviews. In the data collection process,“techno-pedagogical content knowledge scale”,“teacher's acceptance of technology scale”,“teacher self-efficacy scale in distance education”“attitude scale towards distance education”and the interview form used in focus group interviews were used. The study group consisted of teachers working in the central districts of Erzurum and exposed to the emergency distance education process during the pandemic process. In this context, the model in the quantitative phase of the study was tested with 472 teachers reached by criterion sampling method, and qualitative interviews were conducted with 13 teachers determined by nested sampling method from the same sample group. Structural equation model (SEM) analysis was carried out in the quantitative phase of the research, and descriptive and content analysis was performed in the qualitative phase. Findings: In the quantitative phase of the research; In this study, it was aimed to test the model designed to determine the mediation relationship of teacher self-efficacy in the relationship between teachers' techno-pedagogical competence and technology acceptance levels and their attitudes towards distance education in emergency distance education processes. It has been seen that qualitative data also explain the quantitative findings obtained as a result of the model test. Result: As a result of the research, the role of teachers' self-efficacy as a partial mediator in the relationship between techno-pedagogical competence and technology acceptance levels of teachers in the emergency distance education processes was confirmed and it was determined that the qualitative findings overlap with this result.