Koronavirüs salgını döneminde 65 yaş ve üstü bireylerin yaşadığı sorunlar ve bu sorunlarla baş etme yöntemleri: İzmir örneği
The problems experienced by individuals aged 65 and over during the coronavirus epidemic and methods of coping these problems: The example of İzmir
- Tez No: 767649
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YÜKSEL KURUPPATH MANI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Baş Etme, Koronavirüs, Salgın, Yaşlılık, COVID-19, Epidemic, Senile, Cooping
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
2019 yılının sonlarında Çin'in Wuhan kentinde ilk kez ortaya çıkan koronavirüs enfeksiyonu kısa sürede dünyanın büyük bir bölümüne yayılmış ve pandemi olarak ilan edilmiştir. Koronavirüs salgını küresel çapta etki gösteren ve dünya tarihine damgasını vuran olaylardan biri olmuştur. Türkiye de sahip olduğu yüksek yaşlı nüfusu nedeniyle riskli ülkelerden biri haline gelmiş ve görülen ilk vaka sonucu sert önlemler yürürlüğe konulmuştur. Türkiye'de 65 yaş ve üstü bireyler için oldukça uzun süre sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmış, yaşlıların şehir içi ve şehirlerarası hareketliliği engellenmiştir. Getirilen sert tedbirler yaşlıların toplum içinde hedef haline gelmesine neden olmuştur. Bu çalışma salgın döneminde yaşlıların toplumdaki konumunu, ihtiyaçlarını, sorunlarını ve baş etme yollarını ortaya koyarak yaşlı bireylerin sorunlarına çözüm üretebilmeyi amaçlamaktadır. Katılımcılar amaçlı örneklemeye uygun olan kartopu yöntemiyle belirlenmiştir. 65 yaş ve üstü 24 katılımcı ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formları ile yürütülen görüşmelerden elde edilen ses kayıtları katılımcıların izni dahilinde deşifre ve analiz edilmiştir. Elde edilen veriler yaşlıların salgın sürecinde fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik anlamda olumsuz etkiler yaşadıklarını; bazı katılımcıların dışlanma ile karşılaştıklarını göstermektedir. Katılımcıların birçoğunun salgının getirdikleri olumsuzluklarla baş edebilmek için kişisel önlemler aldıkları, ev içerisinde aktivitelerine yöneldikleri, dijital araçları aktif kullandıkları ve bu durumu kabullenerek kaderci bir anlayış sergiledikleri görülmüştür. Salgın nedeniyle getirilen kısıtlamalar katılımcıların çoğu tarafından olumsuz bir tutum ile karşılanmıştır. Ayrıca salgın nedeniyle yapılan kentsel tasarımların yaşlılarda mağduriyet oluşturduğu, ev tasarımlarının hareket alanlarını kısıtladığı görülmüştür. Son olarak yaşlıların toplumdan ve yöneticilerden daha fazla destek ve anlaşılma beklentisi içinde oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The coronavirus infection, which first appeared in Wuhan, China at the end of 2019, spread to a large part of the world in a short time and became a pandemic. The COVID-19 pandemic has been one of the events which had a global impact and left its mark on world history. Turkey has become one of the unsafe countries due to its high elderly population, and strict measures have been put into effect after the first case seen. In Turkey, curfews have been imposed for a long time for individuals aged 65 and over, and urban and intercity mobility of the elderly has been prevented. The drastic measures introduced have caused the elderly to become a target in the society. This study aims to find solutions to the problems of the elderly by revealing the position, needs, issues and ways of coping of the elderly in the society during the epidemic period. In this study, participants were determined by the snowball method, which is suitable for purposive sampling. The interviews were conducted with 24 participants who are aged 65 and over. The audio recordings obtained from the interviews conducted with semi-structured interview forms were deciphered and analysed with the permission of the participants. The data obtained indicate that the elderly experienced negative physical, psychological, social, and economic effects during the epidemic process; displays that some participants face exclusion. It was observed that most of the participants took personal measures to cope with the negative effects of the epidemic, tended to leisure activities, actively used digital tools, and displayed a fatalistic understanding. The restrictions imposed due to the epidemic were met with a negative attitude by most of the participants. In addition, it has been seen that urban designs made due to the epidemic create victimization in the elderly and house designs restrict their movement areas. in conclusion, it has been seen that the elderly expects more support and understanding from the society and administrators.