Buzağılarda Tono-Pen Vet ve Tonovet ile ölçülen göz içi basınç değerleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Comparison of intraocular pressure measurements using Tono-Pen Vet and Tonovet in calves
- Tez No: 767729
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜMİN GÖKHAN ŞENOCAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aplanasyon tonometresi, Buzağı, Göz içi basınç, Rebound tonometresi, Applanation tonometry, Calves, Intraocular pressure, Rebound tonometry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çeşitli ırk, yaş, cinsiyet, dehidrasyon derecesi ve diurnal varyasyona sahip buzağılarda Tono-Pen Vet ve TonoVet tonometrelerini kullanarak göz içi basıncının (GİB) belirlenmesi bu çalışmanın amacıdır. Materyal ve Metot: Mevcut çalışma; toplam 500 farklı buzağının sabah öğlen ve akşam saatlerinde GİB'i Tono-Pen Vet ve TonoVet tonometreleriyle ölçülmesiyle gerçekleştirildi. Ölçümler her iki göz %2'lik lidokain damlatıldıktan 3-5 dakika sonra gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmada, 64 Montofon, 233 Holstein, 189 Simental ve 14 melez buzağıdan elde edilen GİB ortalamaları Tono-Pen Vet ile GİB sırasıyla; 19,89±1,824 mmHg, 20,30±2,331 mmHg, 20,05±2,357 mmHg, 21,25±2,146 mmHg, TonoVet ile 16,19±1,697 mmHg, 16,45±2,135 mmHg, 16,20±2,403 mmHg, 17,02±2,248 mmHg olarak ölçüldü. Kümülatif olarak GİB±SD ortalamalarının Tono-Pen Vet ile 20,18±2,284 mmHg (aralık 13-27 mmHg), TonoVet ile 16,34±2,195 mmHg (aralık 11-23 mmHg) olduğu belirlendi. Irk, cinsiyet ve göz yönünün GİB'nı etkilemediği belirlendi (P > 0.05). Yaş arttıkça GİB'nın arttığı, dehidrasyon derecesi arttıkça GİB'nın azaldığı belirlendi (P < 0.05). Gün içerisinde sabah saatlerinde en yüksek olan GİB'nın akşam saatlerine doğru azaldığı belirlendi (P < 0.05). Tono-Pen Vet'in TonoVet'e kıyasla daha yüksek GİB değerleri verdiği belirlendi (P < 0.05) Sonuç: Göz içi basıncını ölçmede kullanılan Tono-Pen Vet, TonoVet'e kıyasla daha düşük değerler vermektedir. Bunun yanı sıra göz içi basıncı; ırk, cinsiyet ya da göz yönüne göre farklılık göstermese de yaş, dehidrasyon derecesi ya da diurnal zamanlar içerisinde anlamlı farklılıklar göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the values of intraocular pressure (IOP) in calves by using Tono-Pen Vet and TonoVet tonometry from different breeds, ages, sex, degree of dehydration and diurnal variation. Material and Method: This study was carried out on a total of 500 calves from different breed, and the IOP measurement were conducted in the morning, noon, and evening hours with Tono-Pen Vet and TonoVet tonometers. Measurements were performed 3-5 minutes after the instillation of 2% lidocaine in both eyes. Result: The mean IOP values were obtained from 64 Brown Swiss, 233 Holstein Friesian, 189 Simmental, and 14 Crossbreed calves in this study. The mean IOP values by Tono-Pen Vet were 19.89±1.824 mmHg, 20.30±2.331 mmHg, 20.05±2.357 mmHg, 21.25±2.146 mmHg, respectively. The mean IOP values by TonoVet 16.19±1.697 mmHg, 16.45±2.135 mmHg, 16.20±2.403 mmHg, and 17.02±2.248 mmHg, respectively. The mean IOP±SD with Tono-Pen Vet was 20.18±2.284 mmHg (range 13-27 mmHg) and 16,34±2,195 mmHg (range 11-23 mmHg) with TonoVet. It was determined that breed, sex, and eye side were not significantly different (P > 0.05). The IOP increased due to increasing age and decreased when the degree of dehydration increased (P < 0.05). The IOP values were higher in the morning and decreased towards evening hours (P < 0.05). It was determined that Tono-Pen Vet gave higher IOP values compared to TonoVet (P < 0.05). Conclusion: Tono-Pen Vet showed lower values for measuring intraocular pressure compared to TonoVet. In addition, although intraocular pressure indicated no significant differences according to breed, sex or eye side, it was showed significant differences in age, degrees of dehydration and diurnal variation.