Yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılan hikâye kitaplarının söz varlığı açısından değerlendirilmesi: Yunus Emre Enstitüsü Anadolu Hikâyeleri dizisi örneği (A1-A2)
Evalvation of story books in terms of vocabulary used in teaching Turkish to foreigners: Yunus Emre Institute series of Anadolu Stories example (A1-A2)
- Tez No: 767751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BAŞTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Hikâyeleri, Sıklık Çalışması, Sözcük Dizini, Söz Varlığı Unsurları, Yabancılara Türkçe Öğretimi, Anatolian Stories, Features, Frequency Study, Teaching Turkish to foreigners, vocabulary Index
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
“Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kullanılan Hikâye Kitaplarının Söz Varlığı Açısından Değerlendirilmesi: Yunus Emre Enstitüsü Anadolu Hikâyeleri Dizisi Örneği (A1- A2)”adlı çalışmanın amacı, belirlenen hikâye seti içindeki söz varlığı unsurlarının D-AOBM söz varlığı kazanımlarıyla uyumunun incelenmesidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Veri toplama aşamasında öncelikle Anadolu Hikâyeleri Dizisi'nde yer alan beş kitap Bursa Uludağ Üniversitesi ULUTÖMER bünyesinde yer alan kütüphaneden temin edilmiştir. Bulgular kısmında hikâye kitaplarındaki söz varlığı unsurlarını belirlemek üzere önce hikâyeler mevcut sayfa sayıları sabit kalmak kaydıyla bilgisayara sayfa-satır dizini hâlinde aktarılmıştır. İkinci aşamada sayfa-satır dizini sözcük dizini hâline getirilmiştir. Sözcüklerin bağlamsal nitelikleri göz önünde bulundurularak Türk Dil Kurumu Sözlüğündeki anlam karşılıkları alınmış ve sözcükler hangi bağlamda kullanıldıklarına göre tanımlanmıştır. Aynı zamanda sözcüklerin görevli dil ögeleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara excel aracılığıyla önce sözcük türü sayısı grafiği, sonra sözcüklerin anlam sıralamaları grafiği oluşturulmuş ve grafiklerdeki veriler yorumlanmıştır. Buna ek olarak her hikâyenin sözcük sıklığı çalışması yapılmış ve grafikler hazırlanarak grafikler yorumlanmıştır. Sonuç kısmında ise tüm hikâye kitaplarının toplu grafiği analiz edilerek yorumlanmıştır. Çalışmada, Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanmış Anadolu Hikâyeleri Dizisi'ndeki hikâye kitaplarının D-AOBM söz varlığı kazanımlarıyla uyumluluğu sorgulanmış ve sonuç kısmında yorumlamalar yapılarak sonuçların yeni yazılacak hikâye kitaplarına bir örnek teşkil etmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study titled“Evaluate the vocabulary of storybooks used in teaching Turkish to foreigners: Yunus Emre Institute Anatolian series of Stories example (A1-A2)”is to examine the alignment of the vocabulary elements within the set of the story. The study uses document analysis from qualitative research methods. In the data collection phase, the five books in the Anatolian series of Stories were provided from the library within Bursa Uludağ University ULUTOMER. In the Findings section, stories were first transferred to the computer as page-row indexes, with the current number of pages fixed to determine the word-presence features in story books. In the second phase, the page-row directory is changed to a word index. Given the contextual attributes of words, the meanings in the Turkish Language Institution dictionary were taken and the words were defined in what context they were used. At the same time, the assigned language elements of the words have been examined. The results obtained were first created in the word type graph, then the words' meaning rankings graph, and the data in the graphs were interpreted.In addition, the word frequency of each story was studied and graphs were prepared and graphs were interpreted. In the result section, the collective graph of all storybooks is analyzed and interpreted. In the study, the story books in the series of Anatolian Stories prepared by the Yunus Emre Institute were questioned in compliance with the D-AOBM vocabulary gains and the results were interpreted and the results were intended to be an example of the new storybooks to be written.