Isparta ili'nde ikamet eden kişilerin rekreasyon alanlarına katılım engelleri
Persons residing in Isparta obstacles to participation in recreational areas
- Tez No: 767871
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Boş Zaman, Katılım Engeli, Recreation, Leisure, Participation Barrier
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Isparta ili'nde ikamet eden kişilerin rekreasyon alanlarına katılım engellerini belirlemek amacı ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanı örneklemini Isparta da yaşayan rastgele seçilmiş katılımcılardan oluşan gönüllü 254 birey oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Gümüş (2016) tarafından geliştirilen“Rekreasyon Alanı Katılım Engelleri”ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların demografik göstericilerinin frekans ve yüzde dağılımları ve araştırmanın alt problemleriyle ilgili olarak t-test, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey testi kullanılarak analiz edilmiştir. Testlerin uygulanmasında ise SPSS-22 analiz programı kullanılmıştır. Rekreasyon alanı katılım engellerinin güvenlik engeli alt boyutunda erkek katılımcıların ortalaması (x̄= 2.879), kadın katılımcıların ortalaması (x̄= 3.069) belirlenerek, kadın katılımcıların ortalamasının fazla olduğu tespit edilmiştir. Dağılım normal şekilde dağılım göstermiş olduğu tespit edilmiştir. Araştırmamızda ki bulgulara göre; Kadın katılımcıların erkeklere oranla çalınmamıza daha fala katılım sağladığı belirlenmiştir. Üniversite mezunu olan kişilerin çalışmamıza daha çok katılım sağladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bekâr ve çocuksuz olanların araştırmamıza daha çok katılım sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Hiç spor yapmayanların kişilerin çalışmamıza daha çok katılım sağladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Yürüyüş için gelen kişilerin çalışmamıza daha çok katılım sağladıkları tespit edilmiştir. Aracı olmayan katılımcıların oranlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Rekreasyon alanı katılım engellerinde hiç spor yapmayanların oranının en yüksek, haftada 6 gün spor yapanların ise en az katılım gösterdikleri belirlenmiştir. Rekreasyon alanı katılım engellerinde sağlık durumundan iyiden kötüye doğru sıralandığında büyük bir çoğunluğunun sağlık durumlarının iyi yönlü olduğu belirlenmiştir. Rekreasyon alanı katılım engellerinde medeni durumundan bekâr çocuksuz kişilerin bekâr çocuklu kişilere oranla araştırmamıza daha çok katılım sağaldıkları tespit edilmiştir. Rekreasyon alanı katılım engellerinde eğitim durumundan üniversite mezunu kişilerin ilkokul mezunu olan kişilere oranla araştırmamıza daha çok katılım sağaldıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research was carried out in order to determine the barriers to participation of people residing in the province of Isparta in the recreation areas. The sample of the study consists of 254 volunteers who are randomly selected participants living in Isparta. The“Recreation Area Participation Barriers”scale developed by Gümüş (2016) was used as a data collection tool. Frequency and percentage distributions of participants' demographic indicators and sub-problems of the research were analyzed using t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Tukey test. SPSS-22 analysis program was used in the application of the tests. In the safety barrier sub-dimension of the barriers to participation in the recreation area, the average of male participants (x̄= 2.879) and the average of female participants (x̄= 3.069) were determined, and it was determined that the average of female participants was higher. The distribution was found to be normally distributed. It was determined that female participants were more involved in our stealing than males. It has been concluded that university graduates participate more in our study. It has been concluded that those who are single and without children participate more in our research. It has been concluded that people who have never done sports participate more in our study. It has been determined that people who come for the walk participate more in our study. It was determined that the rate of non-mediator participants was higher. According to the findings of our research; It has been determined that the rate of those who do not do any sports in the recreation area participation barriers is the highest, and those who do sports 6 days a week have the least participation. When the recreation area is ranked from best to worst in terms of participation barriers, it has been determined that the health status of the majority of them is good. It has been determined that in the recreational area participation barriers, single childless persons from their marital status are more likely to participate in our research than those with single children. It has been concluded that in the barriers to participation in the recreation area, university graduates from educational status participate more in our research than those who are primary school graduates.