Anasınıfına devam eden çocukların ebeveynlerinin çocuk oyun ve oyuncakları hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
- Tez No: 76792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Eğitim ve Öğretim, Home Economics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Play, toys, kindergarden, preschool age, parents' views
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırma anasınıfına devam eden çocukların anne ve babalarının çocuk oyun ve oyuncaktan hakkındaki görüşlerini incelemek ve sosyo-ekonomik düzeye göre farklılık yaratıp yaratmadığını saptamak amacıyla düzenlenmiştir. Her sosyo- ekonomik düzeyi temsilen 100 öğrenci olmak üzere toplam 300 öğrencinin anne ve babası araştırmaya katılmıştır. Anne ve babalara“Anne-babaların çocuk oyun ve oyuncakları hakkındaki düşünceleri anketi”uygulanmıştır. Elde edilen veriler Khi- Kare yöntemi ile analiz edilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, anne babalara göre çocuğun gelişiminde oyunun rolünün önemli olduğu, anne ve babaların çoğunun çocuklarıyla oyun oynadıkları, çocuklarının yalnız yada arkadaşlarıyla oynaması için gerekli ortamı sağladıkları, çocuklarının oyun oynarken cinsiyet ayrımı yaptıkları, çocukları oyun oynarken ondan herhangi bir şey isteyerek çocuğun oyununu bazen yarım bırakmasını istedikleri, annelerin babalara oranlaII daha fazla çocuklarının oyunlarım kestikleri, çocuklarının oyunda ürettiklerine ilgi gösterdikleri, annelerin ilgilenmelerinin babalara göre biraz daha fazla olduğu, çocukların ilk oyuncakları ile yedi-oniki ay arasında karşılaştıkları saptanmıştır. Bütün sayılan bu özelliklerin sosyo-ekonomik düzeye bağımlı olduğu da bulunmuştur. Ayrıca anne babalara göre oyuncağın en önemli görevinin çocuğun gelişiminde rol oynayan önemli bir araç olduğu, oyuncak seçiminin genelde birlikte ve çocuğun isteğine göre yapıldığı, anne ve babaların çoğunluğunun, kızları tabanca, oğulları bebek almak istediklerinde, çocuklarından başka bir oyuncak seçmelerini istedikleri ve bunların sosyo-ekonomik düzeye bağımlı olarak değiştiği belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Oyun, oyuncaklar, okulöncesi, anne-babaların görüşleri
Özet (Çeviri)
This study was carried out to consider the views of parents whose children were attending pre-school classes about child games and toys and determine if this created any differences or not, according to their socio-economic levels. Each socio economic level was represented by 100 students and there were a total of 300 students' parents participating in the study. The parents were given the questionnaire on“parents' views on child games and toys”. The data obtained Mere analysed by using the Chi-Square Method. This evaluation resulted in the fact that parents support the view that games are important in child development and the fact that the majority of parents play games together with their children and provide a suitable atmosphere for their children to play alone or with their friends, that their children discriminate between sexes while playing games, that children who are playing are sometimes interrupted by their parents to ask them for something, that mothers interrupt their game more frequently than fathers and show interest in what their children are producing in their games, with even greater consideration than fathers do, and that children meet their first toys during agesIV of seven to twelve months. It was also found that all these aspects depended on the socio-economic level. What was determined in addition was the fact that parents are of the opinion that toys are an important means of development for children and toys are generally chosen together and depending on the child's desire; and, when their daughters have asked for a toy gun and boys for a toy baby, most of the parents are reported to have a tendency to ask them to choose a different one. All these were determined to be changing according to the socio-economic level.