Farklı sosyoekonomik düzeylerdeki genel liselere ve kız meslek liselerine devam eden kız öğrencilerinin mesleki ilgilerinin incelenmesi
A Study on the vocational interest of the girls attending general and vocational high schools from various
- Tez No: 76793
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: İlgiler, mesleki ilgi, mesleki eğitim, Interests, Vocational Interests, Vocational Education
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırma farklı sosyoekonomik düzeylerdeki kız meslek liselerine ve genel liselere devam eden kız öğrencilerin mesleki ilgilerinin belirlenmesi, devam ettikleri okul türü ile belirlenen ilgi alanlarının karşılaştırılması, ilgi alanlarında bazı değişkenlerin etkili olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Ankara il merkezindeki düşük, orta ve yüksek sosyoekonomik düzeydeki semtlerde bulunan kız meslek liselerine ve genel liselere devam eden kız öğrenciler üzerinde yürütülmüştür. Araştırma kapsamına alman okullar tesadüfi örneklem metoduyla belirlenerek, araştırmaya genel liselerden üç, kız meslekliselerinden üç lise olmak üzere altı lise dahil edilmiştir. Araştırma her okuldan 50 kız öğrenci olmak üzere 300 kız öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada ergenlerin ilgi alanlarım saptamak amacıyla“Kuder İlgi Alanları Tercihi Envanteri Form CH”ile ergen ve ailesine ilişkin bilgilerin edinilmesi amacıyla, araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler“G Önemlilik Testi”ile kontrol edilmiştir. Deneklerin saptanan ilgi alanlarında, sosyoekonomik düzeyin, okul türünün, doğum sırasının, anne-baba meslek türünün, anne-baba eğitim düzeyinin etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the occupational interests of the girls attending general high schools and girls vocational high schools also to find out the effects of some variables on occupational areas by comparring the school attended and occupationinterests. This research was conducted on girls attending general high school (GHS) and girls vocational high school (GVHS), at low, middle and high socioeconomic levels in Ankara. Three general high schools and three girls' vocational high schools were included in the research. 50 students was participated from each school and reseach was conducted on totally 300 students.In order to determine the interest areas,“Kuder Preference Record Vocational Form CH”and for personal and familial informations“Personal Information Form”were used. The result of this study were tested by“G Significancy Test”. Findings of this study impled that socio-economic levels, school type, birth order, mother's and father's occupation and their educational levels had impact on the interest areas of girls.