Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniğine başvuran kalp yetersizliği tanısı alan hasta ve yakınlarında oluşan ekonomik ve sosyal maliyetler
The economic and social costs of the patients diagnosed with heart failure and their relatives admittet to the Cardiology Clinic of Maltepe University Faculty of Medicine
- Tez No: 767952
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURHAN ŞALVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Kalp Yetmezliği, Kalp Yetmezliği Tanısı Alan Hasta, Bakım Veren, Minnesota Kalp Yetersizliği Yaşam Anketi, NYHA, Keywords: Heart Failure, Patient Diagnosed with Heart Failure, Caregiver, NYHA
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Araştırma Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Polikliniğine başvuran kalp yetersizliği tanılı hasta ve yakınlarında oluşan ekonomik ve sosyal maliyetlerin incelenmesi amacıyla kesitsel olarak planlanmıştır. Araştırma Eylül 2019 – Mayıs 2020 tarihleri arasında yapılmış olup evren 6 aydan fazla süre önce kalp yetmezliği tanısı almış ve takip edilen 102 hasta ve yakınından oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise çalışmayı kabul eden 87 hasta ve yakınından oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri ''Sosyodemografik Soru Formu, Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği Soruları, Minnesota Kalp Yetersizliği Yaşam Anketi sorularını içeren anketler ile toplanmıştır. Araştırmaya katılan hastaların % 50,6'sının kadın ve % 49,4'ünün 70 yaşından büyük, % 60,9'unun evli olduğu, % 87,4'ünün çalışmadığı, % 90,8'inin çocuk sahibi olduğu, % 34,5'inin lise ve üzeri okullardan mezun olduğu, % 44,8'inin emekli olduğu, % 97,7'inin sosyal güvencesinin olduğu, % 57,5'inin kronik hastalığının olduğu, % 39,1'inin kalp ameliyatı olduğu, % 6,9'unun sigara kullandığı, % 27,6'sının kalp pili olduğu, % 58,6'sının eşiyle yaşadığı saptandı. Araştırmaya katılan hastalara bakım verenlerinin ise; % 87,5'inin kadın, % 70,8'inin 45 yaş ve altı, % 70,8'inin evli, % 75'inin çocuğunun olmadığı, % 25'inin çalışmadığı ve % 29,2'sinin ev hanımı olduğu, % 4,2'inin sosyal güvencesinin olmadığı, % 79,2'sinin aylık 2501 TL (395 USD) ve üzeri gelir düzeyine sahip olduğu saptandı. Araştırmaya katılan hastaların Minnesota Kalp Yetersizliği Yaşam Anketi Toplam ve Fiziksel puanları ile katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim durumu, çalışma durumları, gelir düzeyleri, başka kronik hastalık varlığı, acile başvuru yapma ve bakım alma durumları ile ilgili istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görüldü. Bunun yanı sıra Minnesota Kalp Yetersizliği Yaşam Anketi emosyonel puanları ile cinsiyet, yaş çalışma durumları, medeni durumları, acile başvuru yapma durumları ve bakım alma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu görüldü. Hastaların kalp yetersizliği sınflarına göre hastalığın kadınlarda daha ağır seyrederken, erkek ve kadınlarda NYHA sınıfı yükseldikçe yaşam kaliteleri de düşmektedir. Bakım verenlerle ilgili istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görülmemiştir. İleri yaşlarda olan, başka kronik hastalığı olan, eğitim düzeyi ve / veya gelir düzeyi düşük, hastalığı ağır seyreden hastaların bakım ihtiyaçlarına yönelik iyileştirici önlemler alınması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was planned as cross-sectional in order to examine the economic and social costs of the patients with heart failure who applied to the Cardiology Polyclinic of Maltepe University Faculty of Medicine. The data was admitted between September 2019 and May 2020, and the population consists of 102 patients and their relatives who were diagnosed with heart failure more than 6 months ago and followed up. The sample of the study consists of 87 patients and their relatives who accepted to join the study. The data was collected by questionnaires including the“Sociodemographic Questionnaire, Zarit Caregiver Burden Scale Questions, and Minnesota Heart Failure Life Questionnaire”. Results: Of the patients participating 50.6% were women, 49.4% of them were older than 70 years, 60.9% were married, 87.4% were unemployed, 90.8% had children, 34% .5% of them graduated from high school or higher, 44.8% were retired, 97.7% had social security, 57.5% had a chronic disease, 39.1% had heart surgery, It was determined that 6.9% of them smoked, 27.6% had a pacemaker, 58.6% lived with their spouses. The caregivers of the patients participating in the study; 87.5% were women, 70.8% are 45 years old and under, 70.8% were married, 75% had no children, 25% are unemployed and 29.2% were housewives, It was determined that 4.2% of them did not have social security, and 79.2% of them had a monthly income of 2501 TL (395 USD) and above. There were statistically significant differences between the Minnesota Heart Failure Life Questionnaire Total and Physical scores of the patients participating in the study to the gender, age, education level, employment status, income level, presence of other chronic diseases, applying to the emergency department and receiving care. In addition, there were statistically significant differences between the emotional scores of the Minnesota Heart Failure Life Questionnaire and gender, age, employment status, marital status, emergency admission, and care-receiving status. According to the heart failure classes of the patients, the disease progresses more severely in women, and the quality of life decreases as the NYHA class increases in men and women. There were no statistically significant differences in caregivers. It may be recommended to take remedial measures for the care needs of patients who are older, have other chronic diseases, have low education and/or income levels, and have a severe disease.