Doğum müdahalelerinin karşılanmış doğum beklentisi ve memnuniyete etkisi
The effect of birth interventions on expectationand satisfaction of meetable birth
- Tez No: 768038
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDEN ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Beklenti, Doğum, Ebelik, Memnuniyet, Müdahale, Birth, Expectation, Intervention, Midwifery, Satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu tezin amacı doğum müdahalelerinin karşılanmış doğum beklentisi ve memnuniyete etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Eylül 2021- Eylül 2022 tarihleri arasında, analitik- kesitsel tipte yapılan bir çalışmadır. Bu çalışmanın evrenini Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesine doğum yapmak için başvuran gebeler, örneklemini ise normal doğum için başvuran 422 primipar gebe oluşturdu. Verilerin toplanmasında“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Doğum Eylemi İzlem Formu”,“Doğum Beklentisi ve Doğum Deneyimi Ölçeği”kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, dağılımın normalliği için Shapiro- Wilk testi, Mann Whitney U Testi, değişkenler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesinde stepwise metodu ile çoklu linear regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Kadınların yaş ortalaması 25,78±3,95, %44,8'inin lise mezunu olduğu, %82,7'sinin isteyerek gebe kaldığı, %97,6'sının gebelik döneminde sağlık kontrolüne gittiği saptandı. Kadınlara uygulanan doğum müdahalelerinin; sürekli elektro fetal monitorizasyon (%95,7), epizyotomi (%90,3), indüksiyon (%81,3), vakum uygulaması (%4,0) olduğu görülmüştür. Yapılan bu çalışma ile doğumda uygulanan müdahalelerden analjezik kullanımının doğum beklentisi ve doğum memnuniyetine pozitif yönde, vakum uygulamasının ise negatif yönde etkilendiği, ayrıca epizyotomi, indüksiyon, yeme içmeyi kısıtlamak, antispazmolitik kullanımı ve sürekli elekto fetal monitör kullanımının doğum memnuniyetini negatif yönde etkilediğini saptandı. Sonuç: Araştırmada kadınlara uygulanan doğum müdahalelerinden kadınların karşılanmış doğum beklentilerini ve memnuniyetlerini etkilediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis is to examine the effect of birth interventions on met birth expectation and satisfaction. Materials and Methods: This study is an analytical-cross-sectional study conducted between September 2021 and September 2022. The population of this study consisted of pregnant women who applied to Başakşehir Çam and Sakura City Hospital to give birth, and the sample consisted of 422 primiparous pregnant women who applied for normal delivery.“Descriptive Information Form”,“Birth Action Follow-up Form”,“Birth Expectation and Birth Experience Scale”were used to collect the data. Descriptive statistics were used to evaluate the data, Shapiro-Wilk test, Mann Whitney U Test for normality of distribution, and multiple linear regression analysis with stepwise method were used to evaluate the relationship between variables. Results: It was determined that the mean age of the women was 25.78±3.95, 44.8% of them were high school graduates, 82.7% of them got pregnant voluntarily, and 97.6% of them went to health check-ups during pregnancy. Birth interventions applied to women; continuous electro fetal monitoring (95.7%), episiotomy (90.3%), induction (81.3%), vacuum application (4.0%). In this study, it was determined that the use of analgesics, which is one of the interventions applied at birth, affects the expectation of birth and birth satisfaction positively, and the application of vacuum negatively affects the birth satisfaction. Conclusion: In the study, it was determined that the birth interventions applied to the women affected the fulfilled birth expectations and satisfaction of the women.