Kronik iskemik inmeli hastalarda düşük frekanslı tekrarlayan manyetik stimülasyonun (RTMS) üst ekstremitede spastisiteye etkisinin klinik ve elektrofizyolojik değerlendirilmesi
Clinical and electrophysiological evaluation of the effect of lowfrequency repetitive magnetic stimulation (RTMS) on upper extremity spasticity in patients with chronic ischemic stroke
  1. Tez No: 768095
  2. Yazar: SERHAT ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Repetitif Transkraniyal Manyetik Stimülasyon, İnme, Spastisite, Fonksiyonel İyileşme, Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, Stroke, Spasticity, Functional Recovery
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı kronik dönemde inme hastalarında kontralezyonal hemisfere inhibitör özellikte (1 Hz) Repetetif Transkranyal Manyetik Stimülasyon (rTMS) uygulamasının spastisite üzerine etkisini klinik olarak ve elektrofizyolojik parametrelerle (Hmax/Mmax) ortaya koymaktır. Literatürde kontralezyonal hemisfere 1 Hz kullanılarak yapılan rTMS'nin spastisite üzerine etkisine yönelik az sayıda çalışma mevcut olup çelişkili sonuçlar bulunmaktadır. Literatürde spastisite değerlendirmesinde objektif bir ölçüm metoduna ihtiyaç olduğu vurgulanmış olup çalışmamızda değerlendirilen Hmax/Mmax oranının bu açıdan literatüre katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 20 inme hastası dahil edilmiş olup 2 gruba ayrılmıştır. Aktif rTMS grubunda yer alan hastalara resting motor threshold'un (rMT) %90'ı ile 1200 pulse uyarım sağlanmıştır. Sham grubunda yer alan hastalara ise sham koille yalancı uyarı sağlanmıştır. Her 2 grupta yer alan hastalar eklem hareket açıklığını, nörofizyolojik egzersizleri ve iş uğraşını içeren rutin fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulanmıştır. Hastalar tedavi öncesi, tedavi bitimi ve tedavi bitiminden 4 hafta sonra değerlendirilmiştir. Spastisite Modifiye Ashworth skalası ile, motor fonksiyon Fugl-Meyer Skalası ile, motor gelişim evresi Brunnstrom evrelemesi ile ve spinal eksitabilite Hmax/Mmax oranı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: 10 seans rTMS uygulanan hastalarda tedavi bitiminde el bileği fleksörlerinin spastisitesi ve parmak fleksörlerinin spastisitesinde istatistiksel olarak anlamlı azalma olduğu görülmüştür (p < 0.05). Sham grubunda yer alan hastaların parmak fleksörleri ve el bilek fleksörlerinde tedavi bitiminde yapılan değerlendirmede tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı değişiklik gözlenmemiştir (p > 0.05). Her 2 grupta yer alan hastaların Fugl-Meyer skorlarında tedavi öncesine göre istatiksel olarak anlamlı artış gösterdiği fakat yapılan gruplar arası değerlendirmede iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir (p > 0.05). Hmax/Mmax oranının gruplar arası değerlendirmesinde istatiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir (p > 0.05). Sonuç: rTMS'nin spastisitenin tedavisinde konvansiyonel rehabilitasyon modalitelerini destekleyecek bir tedavi modalitesi olduğu düşünülmüş olup daha geniş hasta grubuyla çalışmaların planlanması literatüre katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to investigate the effect of inhibitory (1 Hz) Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (rTMS) on spasticity in stroke patients in the chronic period, clinically and with electrophysiological parameters (Hmax/Mmax). Materials and Methods: Twenty stroke patients were included in the study and were divided into 2 groups. Patients in the active rTMS group were given 1200 pulse stimulation with 90% of resting motor threshold (rMT). The patients in the sham group were given false stimulation with a sham coil. The patients in both groups received a routine standard conventional physical therapy and occupational therapy. Patients were evaluated before treatment, after treatment and 4 weeks after treatment. Spasticity was assessed with the Modified Ashworth scale, motor function with the Fugl-Meyer Scale, motor development stage with Brunnstrom staging, and spinal excitability with the Hmax/Mmax ratio. Results: A statistically significant decrease was observed in wrist flexor spasticity and finger flexor spasticity at the end of treatment in patients who underwent 10 sessions of rTMS (p < 0.05). No statistically significant change was observed in the finger flexors and wrist flexors of the patients in the sham group at the end of the treatment compared to the pretreatment level (p > 0.05). There was a statistically significant increase in the Fugl-Meyer scores of the patients in both groups compared to the pre-treatment, but no statistically significant difference was observed between the two groups in the intergroup evaluation (p > 0.05). No statistically significant difference was observed in the evaluation of the Hmax/Mmax ratio between the groups (p > 0.05). Conclusion: rTMS is thought to be a treatment modality that will support conventional rehabilitation modalities in the treatment of spasticity, and planning studies with a larger patient group will be beneficial.