Oyun temelli okuma eğitiminin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama beceresini destekleme durumu
Support status of game-based reading education for primary school 4th grade students' reading comprehension
  1. Tez No: 768147
  2. Yazar: ESİN AKYIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR GİRMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, okuma, okuduğunu anlama, oyun, oyun temelli eğitim, Language, reading, reading comprehension, game, game-based education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; oyun temelli okuma eğitiminin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisini destekleme durumunu ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yaklaşımından eylem araştırmasından yararlanılmıştır. Araştırma Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir ilkokulun 4. sınıfında gerçekleşmiştir. 2021-2022 eğitim öğretim yılında 4. sınıfta öğrenim gören 26 öğrenci araştırmanın katılımcılarını oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı ve öğrenci günlüklerinden, gözlemlerden, yarı yapılandırılmış öğrenci görüşmelerinden yararlanılmıştır. Veriler, içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular: Oyun temelli okuma eğitiminin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisini destekleme durumunun incelendiği bu araştırmada elde edilen bulgular neticesinde üç ana tema oluşturulmuştur. Bunlardan ilki“Bilişsel Boyut”teması olup bu tema; söz varlığı, akıcı okuma, yönergeleri anlama, görselleştirme, özetleme, canlandırma, ilişki kurma, değerlendirme, ön bilgilerini kullanma, yardımcı stratejiler kullanma, sentezleme, göz gezdirme, amaç oluşturma, başlık belirleme, oluş sırasına koyma, yansıtıcı düşünme ve tahmin etme alt temalarından oluşmuştur. İkinci ana tema“Duyuşsal Boyut”olup bu tema; motivasyon, eğlence, sabır, tutum, dikkat, kaygı, empati, özgüven ve istek alt temalarından oluşmuştur. Son olarak üçüncü ana tema ise“Öğrenme Ortamı”olup bu tema; işbirliği, rekabet, takım çalışması, dostluk, güven, saygı, sosyalleşme ve dinginlik alt temalarından oluşmuştur. Sonuç ve Öneriler: Araştırmada, öğrencilerin süreçten keyif aldıkları, eğlendikleri, motivasyon, ilgi ve dikkat sürelerinin arttığı, süreçte empati becerileri gösterdikleri, okuma hızlarının artması neticesinde okuduklarını anlama becerilerinin desteklendiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research; The aim of this study is to reveal the support of game-based reading education to primary school 4th grade students' reading comprehension skills. Method: Qualitative research approach and action research as research design were used in the research. The research was carried out in the 4th grade of a primary school affiliated to the Eskişehir Provincial Directorate of National Education. 26 students studying in the 4th grade in the 2021-2022 academic year constituted the participants of the research. Researcher and student diaries, observations and semi-structured student interviews were used to collect data. The data were analyzed by content analysis method. Results: Three main themes were formed as a result of the findings obtained in this research, in which the support of the game-based reading education to the reading comprehension skills of primary school 4th grade students was examined. The first of these is the“Cognitive Dimension”theme; vocabulary, fluent reading, understanding instructions, visualizing, summarizing, animating, establishing relationships, evaluating, using prior knowledge, using auxiliary strategies, synthesizing, skimming, creating a goal, determining a title, sequencing, reflective thinking and estimation. has occurred. The second main theme is“Affective Dimension”and this theme; motivation, attitude, attention, anxiety, empathy, self-confidence and desire sub-themes. Finally, the third main theme is“Learning Environment”and this theme is; cooperation, competition, teamwork, friendship, trust, respect, socialization and calmness. Conclusion and Suggestions: In the study, it was concluded that the students enjoyed the process, had fun, their motivation, interest and attention span increased, they showed empathy skills in the process, and their reading comprehension skills supported as a result of the increase in their reading speed.