Kolza yağındaki erusik asit miktarının yönlendirilmiş interesterifikasyonla düşürülmesi üzerine çalışmalar
A Research on reducting erusic acid in rapeseed oil by directed interesterification
- Tez No: 76816
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER KAYAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rapeseed, quinta, interesterification, erusic acid
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KOLZA YAĞINDAKİ ERUSİK ASİT MİKTARININ YÖNLENDİRİLMİŞ İNTERESTERİFİKASYONLA DÜŞÜRÜLMESİ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR Süreyya KILIÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Muammer KAYAHAN 1998, Sayfa: 39 Jüri: Prof.Dr.Muammer KAYAHAN Prof.Dr.Suat UNGAN Doç.DrAli BAYRAK Bu çalışmada, yüksek oranda erusik asit içeren kolza yağının WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı)'nun izin verdiği düzeyde erusik asit içeren ve yemeklik olarak tüketilebilecek düzeye getirilmesi amaçlanmıştır. Ülkemizde, kimi zaman yaşanan yemeklik yağ açığı ithal edilen yağlı tohum yada yağlı meyveler ile giderilmeye çalışılmaktadır. Araştırmacılar bu yağ açığını kapatmak için yeni yağ kaynakları bulmak yoluna gitmişlerdir. Zeytin ve palm gibi yağlı meyvelerin çok yıllık ve ürün eldesi için uzun bir zaman beklemeyi gerektirmesi ayrıca bu bitkilerin plantasyonunun pahalıya mal olması tek yıllık bitkilere yönelmeyi gerektirmiştir. Kolza tohumu bu anlamda ilk akla gelen bitkidir. İçerdiği erusik asit ve glikozinolat yönünden ıslah edilmiş olan yazlık ve kışlık kolza çeşitlerinin ülkemize adaptasyonu yönünde çalışmalar özellikle 1970'li yıllarda hız kazanmıştır. Dünya Sağlık Teşkilatının tavsiyesi üzerine 1979'da tarımının yasaklanması bu çalışmaların sekteye uğramasına neden olduysa da yağında erusik asit içermeyen özel çeşitlerin ekimi de denenmiştir. Kolzanın % 30 yabancı döllenmeye açık olması WHO'nun izin verdiği % 5 erusik asit seviyesinin birkaç ekim dönemi sonrası kaybedileceğini göstermiştir. Bu nedenden dolayı bünyesinde % 5'ten fazla erusik asit içeren kolza çeşitlerinin ekiminin yapılabilmesi ardından teknolojik olarak bu yağ asidinin ham yağdan uzaklaştırabilmesine yönelik olarak interesterifikasyon tekniği denenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Kolza, quinta, interesterifikasyon, erusik asit.
Özet (Çeviri)
ii ABSTRACT Masters Thesis A RESEARCH ON REDUCING ERUSIC ACID IN PAPESEED OIL BY DIRECTED INTERESTERIFICATION Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof.Dr.Muammer KAYAHAN 1998, Page: 39 Jury: Prof.Dr.Muammer KAYAHAN Prof.Dr.Suat UNGAN Assoc.Prof.Dr.Ali BAYRAK In this research, we aimed to reduce the high content of erusic acid of rapeseed oil to level that permitted by WHO in order to use for edible purposes. In Turkey, the deficiancy in edible oil production some times have been come by importing the oil seed and fruit. But researchers try to find new oil resourses. Taking too long time to give product and also high cost plantation of plants such as olive and palm cause as to be directed to planting plants which give product in one year. Rapeseed is the first plant that we can consider in such case. In Turkey the research for plantation of low content erusic acid and glikozinoleat summer and wintery rape variation have been accelerated since 1970. Although the investigation have been intro commendation since 1979 the special non-erusic acid content rape variation have been planted in Turkey. Because of beign appropriate to foreign fecundation in % 30, rape after a few plantation period lose the % 5 erusic acid level which have been permitted by WHO. Because of this reason after allowance the plantation of various rape seed which content less than % 5 erusic acid, from point of technologic view, in order to removed this fatty acid from crude oil the interesterification techniques have been tested.