Farklı branşlardaki kadın sporcuların Y denge performanslarının karşılaştırılması
Comparison of Y-balance performances of women athletes in different branches
  1. Tez No: 768240
  2. Yazar: MEHMET ERCAN YAMAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sporcu, Denge, Performans, Athlete, Balance, Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı branşlardaki kadın sporcuların y denge performanslarının karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya masa tenisi sporu yapan 20, kort tenisi sporu yapan 20 ve badminton sporu yapan 20 kişi olmak üzere toplam 60 kişi gönüllü olarak katıldı. Çalışmaya en az 3 yıldır bu sporları yapan denekler dahil edildi. Elde edilen veriler spss paket programında analiz edildi. Homojen dağılım gösteren bağımsız grupların birbirleri ile karşılaştırılmasında One Way ANOVA testi kullanıldı. Farlılıkların hangi gruplar arasından kaynaklandığı ise Post- Hoc testlerinden Tukey testi ile analiz edildi. Analiz sonucunda en iyi Y denge performansı değerlerine badminton sporcularının sahip olduğu, kort tenisi sporcularının Y denge performans değerleri bakımından ikin en iyi performansa sahip olduğu masa tenisi sporcularının da badminton ve kort tenisi sporcularına göre daha kötü bir Y denge performansına sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak Y denge performansının branşlara göre farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the y balance performances of female athletes in different branches. A total of 60 people voluntarily participated in the study, 20 of whom were playing table tennis, 20 playing court tennis, and 20 playing badminton. Subjects who have been doing these sports for at least 3 years were included in the study. The obtained data were analyzed in spss package program. One Way ANOVA test was used to compare the homogeneously distributed independent groups with each other. Between which groups the differences originated, were analyzed with the Tukey test, one of the Post-Hoc tests. As a result of the analysis, it has been determined that badminton players have the best Y balance performance values, court tennis players have the second best performance in terms of Y balance performance values, and table tennis players have a worse Y balance performance than badminton and court tennis players. As a result, we can say that the Y balance performance differs according to the branches.