Farklı atletizm disiplinlerinde yarışan sporcuların atletik profillerinin incelenmesi
An analysis of the athletic profiles of athletes competing in different athletics disciplines
- Tez No: 1002564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ONUR SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Atletizm, Cinsiyet, Dinamik denge, Dikey sıçrama, El pençe kuvveti, Bireysel sporlar, Athletics, Gender, Dynamic balance, Vertical jump, Handgrip strength, Individual sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı atletizm disiplinlerinde yarışan sporcuların atletik profillerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Adana ilinde aktif olarak antrenman yapan 33 erkek ve 16 kadın olmak üzere toplam 49 atlet katılmıştır. Katılımcılara dikey sıçrama testi, dinamik denge testi ve el pençe kuvveti ölçümleri uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25 paket programında analiz edilmiş olup, gruplar arası farkların belirlenmesinde ANOVA, değişkenler arası ilişkilerin saptanmasında ise Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, atma branşındaki sporcuların zirve güç değerleri sprint ve atlama branşlarındaki sporculara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Dinamik denge performansı açısından branşlar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Kadın sporcularda atma branşının hem sağ hem sol el pençe kuvveti değerlerinin sprint ve atlama branşlarına göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Korelasyon analizleri, sağ ve sol el pençe kuvvetleri arasında yüksek düzeyde pozitif ilişki (r=0,908) olduğunu göstermiştir. Elde edilen bulgular neticesinde, atletizm branşlarının fiziksel performans üzerinde branşa özgü farklılıklar oluşturduğu belirlenmiştir. Atma branşı, zirve güç ve el pençe kuvveti açısından üstünlük gösterirken, fiziksel parametreler arasındaki anlamlı ilişkiler antrenman programlarında bütünsel bir yaklaşımın gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the athletic profiles of athletes competing in different athletics disciplines. A total of 49 athletes, comprising 33 men and 16 women actively training in Adana province, participated in the study. Participants underwent vertical jump tests, dynamic balance tests, and handgrip strength measurements. The data obtained were analysed using the SPSS 25 software package. ANOVA was used to determine differences between groups, while Pearson's correlation test was used to identify relationships between variables. According to the research results, the peak power values of athletes in the throwing discipline were found to be statistically significantly higher than those of athletes in the sprint and jumping disciplines (p<0.05). No significant difference was found between disciplines in terms of dynamic balance performance (p>0.05). In female athletes, both right and left hand grip strength values in the throwing discipline were found to be significantly higher than in the sprint and jumping disciplines (p<0.05). Correlation analyses showed a high level of positive correlation (r=0.908) between right and left hand grip strength. As a result of the findings, it was determined that athletics disciplines create discipline-specific differences in physical performance. While the throwing discipline showed superiority in terms of peak power and hand grip strength, the significant relationships between physical parameters revealed the necessity of a holistic approach in training programmes.