Böbrek transplantasyonundan sonra donöre özgü antikorlar gelişen alıcıların dolaşımındaki CXCR5+PD-1+CD8+ foliküler sitotoksik T hücrelerin düzeyinin ve PD-1, PDL-1 mRNA ifadesinin araştırılması
Investigation of the level of CXCR5+PD-1+CD8+ follicular cytotoxic T cells and PD-1, PDL-1 mRNA expression in recipients WHO develop door-specific antibodies after renal transplantation
  1. Tez No: 768261
  2. Yazar: NURTEN SAYIN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ UÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Nefroloji, Sağlık Eğitimi, Genetics, Nephrology, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek Nakli, DSA, PD-1, PD-L1, CD8+CXCR5+PD-1+ foliküler sitotoksik T hücre, Kidney Transplantation, DSA, PD-1, PD-L1, CD8+CXCR5+PD-1+T cell
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Amaç: Donore özgü antikor gelişmesi böbrek nakli başarısının önündeki en büyük engellerden biri olup, DSA'ların ortaya çıkışı ile ilişkili biyolojik olaylar bilinememektedir. Son yıllarda tanımlanan Foliküler Sitotoksik T hücre alt grubunun B hücrelerinin antikor üretimine yardım ettiği bildirilmiş ve bu hücre grubu ile DSA gelişimi arasındaki ilişki henüz aydınlatılmamıştır. Böbrek nakli olduktan 12 ay sonra DSA gelişen, DSA gelişmeyen alıcıların ve sağlıklı bireylerin periferal kan lenfositlerindeki CD8+CXCR5+PD-1+ foliküler sitotoksik T hücre düzeyleri ile PD1/PD-L1 genlerinin ifade seviyelerini incelemek, gözlenen mRNA ekspresyon ve protein seviyeleriyle korelasyonunu değerlendirmek bu tezde amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada, 20 kişilik DSA gelişmiş hasta grubuyla aynı yaş ve cinsiyette olan 22 kişilik DSA gelişmemiş transplant ve 21 kişilik sağlıklı kontrol gruplarına ait periferik kan örneklerinden Gerçek Zamanlı Kantitatif PZR yöntemi kullanılarak PD-1, PD-L1 genlerinin ifade seviyeleri belirlendi. Akım Sitometri yöntemiyle hedef hücrelerin ekspresyon (%) düzeyleri değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde IBM SPSS Statistics for Windows Version 22 ve R.3.3.2 yazılımlarından yararlanıldı. Bulgular: Hastalarda PD-1 ve PD-L1 ekspresyon seviyesi, transplant kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Akım Sitometri sonuçlarına göre hastalarda, transplant kontrol grubuna kıyasla CD8+CXCR5+PD-1+ hücre ekspresyon (%) düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek seviyededir. Sonuç: Böbrek transplantasyonu sonrasında nakil hastalarında DSA ile PD-1/PD-L1 mRNA seviyesi ve CXCR5+PD1+CD8+ foliküler sitotoksik T hücre arasında doğru orantılı bir ilişki olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The development of donor-specific antibody (DSA) is one of the biggest obstacles to the success of kidney transplantation, and the biological events associated with the emergence of DSAs have not yet been fully elucidated. The relationship between the Follicular Cytotoxic T cell subgroup, which has been identified in recent years, and the development of DSA, is unknown. The aims of this thesis are; To examine CD8+CXCR5+PD-1+ follicular cytotoxic T cell levels and expression levels of PD1/PD-L1 genes in peripheral blood lymphocytes of healthy individuals and recipients who did not develop DSA 12 months after kidney transplantation to evaluate its correlation with observed mRNA expression and protein levels. Methods: In this study, the expression levels of PD-1, PD-L1 genes were determined using the Real-Time Quantitative PCR method from peripheral blood samples of 22 patients with DSA developed, 20 patients with DSA underdeveloped transplant and 21 healthy control groups of the same age and sex. Expression (%) levels of target cells were evaluated by flow cytometry method. IBM SPSS Statistics for Windows Version 22 and R.3.3.2 software were used to evaluate the data. Results: PD-1 and PD-L1 expression levels were higher in the patients compared to the transplant control group. According to the results of flow cytometry, CD8+CXCR5+PD-1+ cell expression (%) levels were found to be significantly higher in patients compared to the transplant control group. Conclusion: It shows that there may be a direct correlation between DSA and PD-1 / PDL-1 mRNA level and CXCR5+PD1+CD8+ follicular cytotoxic T cell in transplant patients after kidney transplantation.