Milli Kütüphane'de kayıtlı 06 Hk 252/1 numaralı Mecmûʿa-i Eşʿâr ve Fevâ'id (1a-50b) (Metin-inceleme-MESTAP'a göre tasnif)
Mecmûʿa-i Eşʿâr and Fevâ'id (1a-50b) registered in the National Library with no 06 Hk 252/1 (Text-examination classification according to MESTAP)
- Tez No: 768319
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TALİP ÇUKURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Şiir, Divan Şiiri, Mecmua, Şiir Mecmuası, Milli Kütüphane 06 Hk 252/1, MESTAP, Classical Turkish Literature, Poetry, Divan Poetry, Mecmua, Poetry Mecmua, National Library 06 Hk 252/1, MESTAP
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Mecmualar, derleyicisi tarafından farklı özelliklerdeki metinlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan eserlerdir. Derleyicinin edebî zevkini, kültür ve birikimini yansıtan mecmualar, oluşturuldukları dönemin estetik ve edebî zevkini de yansıtmaları bakımından oldukça önemli eserlerdir. Günümüzde antolojiye tekabül eden bu eserler, klasik Türk edebiyatının en önemli kaynakları arasında yer alırlar. Mecmualar dönemin beğenilen şairlerini ve divanı olmayan şairlerin şiirlerini bulmakta araştırmacılara kolaylık sağlarlar. Çalışmamızın konusunu oluşturan“Mecmûʿa-i Eşʿâr ve Fevâ'id”, Milli Kütüphane'de 06 Hk 252/1 numarasıyla kayıtlıdır. Çalışmamızın giriş bölümünde mecmua, şiir mecmuaları, mecmuaların edebiyat tarihi açısından önemi üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde mecmuanın şekil ve muhteva özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde mecmuanın transkripsiyonlu metnine, üçüncü bölümde“Şiir Mecmualarının Sistematik Tasnifi Projesi”ne (MESTAP) göre tasnifine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise mecmuada adı geçen şairlerin biyografileri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Mecmuas are works created by the compilation of texts with different characteristics by the compiler. Mecmuas that reflect the literary taste, culture and accumulation of the compiler are very significant works in terms of reflecting the aesthetic and literary taste of the period in which they have been created. These works, corresponding to anthology for present, are among the most important sources of Classical Turkish Literature. They facilitate researchers in finding the popular poets of the period and the poems of poets who do not have a“divan”.“Mecmûʿa-i Eşʿâr ve Fevâ'id”, which is the subject of the current study, is registered in the collection of Ankara National Library Adnan Ötüken Provincial Public Library with the number 06 Hk 252/1. In the introduction section of the study, the significance of Mecmuas, poetry Mecmuas, and their importance in terms of literary history is given. In the first section, information about the form and content of the Mecmua is given, in the second part the transcribed text of the magazine and in the third part the classification according to the“Systematic Classification Project of Poetry Mecmuas”(MESTAP) is presented. In the fourth section of the study, biographies of the poets whose work are gathered in the Mecmua are included.