Kocaeli ve çevresi Thrak izleri
Kocaeli and its surroundings Thracian traces
- Tez No: 704029
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇALIK ROSS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kocaeli, Thrak, Bithynia, Demirçağı, Onomastik, Kocaeli, Thracian, Bithynia, Iron Age, Onomastic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Kocaeli'nin siyasal ve kültürel alanı, İstanbul'un Anadolu Yakası, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Bolu ve Eskişehir'in kuzeybatısını kapsamaktadır. Kocaeli çevresinde Thraklar konusunda bilgi alınabilecek araştırmalar ve kazılar oldukça azdır. Bu nedenle Thrakların bölgedeki izleri tam olarak değerlendirilememektedir. Bölgedeki pek çok tümülüs ve kült alanının Thrak kültlerine ait izler taşıdığı görülmektedir. Ancak bunlar hakkında fazla yazılı bilgi bulunmamaktadır. Kocaeli ve çevresinde tespiti yapılmış sınırlı sayıdaki arkeolojik, epigrafik ve onomastik bilgiler toplanarak bu tez çalışmasında değerlendirilmiştir. Thrakların, İstanbul Boğazından Anadolu'ya geçişlerinden itibaren üç farklı rota ile dağıldıkları tespit edilmiştir. Bunların kanıtları daha çok Thrak kökenli el yapımı, parmak baskı şeritli Buckel seramikleridir. Bu seramikler İstanbul ve Kocaeli çevresindeki araştırmalarda ele geçmiştir. Bölgede yapılan onomastik çalışmalarda ise oldukça fazla Thrak kökenli yer, kişi ve halk isimlerine rastlanmıştır. Antik dönemde de bölgeye ismini veren Bithyni/Thynilerin yönetici/kral isimleri çoğunlukla Thrak kökenlidir. Güneş diski, kaya oyma anıtları ve tümülüs/tümülüs grupları ile kendini gösteren Thrak kültürü bölgede için yeni bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bölgedeki belli alanlarda kendilerini yoğun olarak göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The political and cultural area of Kocaeli comprises the Anatolian half of Istanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Bolu and the north-west of Eskişehir province. Very little information about the Thracians can be obtained from the existing research or from previous excavations of Kocaeli and its environs. For this reason, it is currently impossible to provide a thorough evaluation of the traces of the Thracians in the region. That said, many tumuli and cult sites in the region bear obvious traces of Thracian cults, even though there is scant written information about them. The current thesis attempts to offer an exploratory account of the Thracian legacy in Kocaeli by compiling the limited number of relevant archaeological materials, epigraphic inscriptions and onomastic studies identified in the area. Research has indicated that, having passed from the Bosphorus, the Thracians dispersed throughout Anatolia down tree different routes. Evidence of this migration includes the handmade Thracian-origin Buckle ceramics decorated with fingerprinted band. Onomastic research conducted in the area revealed that around Kocaeli there are quite a lot of places, people and folk names of Thracian origin. Indeed, the names of the rulers/kings of the Bithyni/Thyni, who gave the region its name in ancient times, are mostly of Thracian origin. This thesis focuses on certain areas in the region in the light of the latest research. By evaluating the original Thracian cultural elements such as rock-cut monuments, cult areas, tumuli and sun disks. It fills an important gap in the chronology of the Kocaeli region.