Improved PV controller to enhance the performance of load frequency controllers for power system
Güç sistemi için yük frekans kontrol cihazlarının performansını artırmak için geliştirilmiş PV kontrol cihazı
- Tez No: 768366
- Danışmanlar: PROF. DR. GALİP CANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Renewable Power, Heliacal, Wind, Photovoltaic, Energy, Green Power, Load Frequency Control, Control grid, Yenilenebilir Güç, Helis, Rüzgar, Fotovoltaik, Enerji, Yeşil Güç, Yük Frekansı Kontrolü, Kontrol şebekesi
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
IMPROVED PV CONTROLLER TO ENHANCE THE PERFORMANCE OF LOAD FREQUENCY CONTROLLERS FOR POWER SYSTEM IBRAHIM, Saif Khaleel, M.Sc., Electrical and Computer Engineering, Altınbaş University, Supervisor. Prof. Dr. Galip CANSEVER Date: December /2022 Pages: 60 Energy and power generation are Turkey's main priorities nowadays. Only 85-89 percent of the population of around 82 million people has access to power now. At the very least, we have used natural resources such as sun and wind to bring the populace into the facility of power access as much as feasible within the limited resources. We can offer electricity to consumers within their ability using solar and wind energy in conjunction with power electronics devices, and we will be able to decrease the power problem as much as feasible. The Load Frequency Control (LFC) inverter is a set of power electronics devices that helps to alleviate the severe solar cost crisis, which is a major concern for developing countries like Turkey. Integrated circuits (IC) are so reliable and inexpensive these days that they make carrying and inverting or converting elements much easier more than a cumbersome as well as costly equipment used in old energy source systems. According to a study, grid integration of renewable energy resources employing LFC inverters could make a significant difference in addressing global power shortages. Solar energy currently accounts for 4.5 percent of Turkey's total electricity generation, with projections indicating that it will account for 35 percent by 2050. Given its complete reliance on wind energy, it incurs no additional costs in terms of marginal fuel consumption compared to other forms of energy generation. Wind power is highly competitive at the margin when compared of other power sources like coal, hydroelectricity, nuclear power, as well as natural gas, due to an absence of marginal fuel costs. As a result, it is a vital technology for decarbonizing the grid and attaining climate targets due to the fact that it emits virtually no greenhouse gas emissions. Both in terms of total energy amount and pattern, the revised energy model and the actual metered LFC data are very close to each other. Despite this, the default LFC model's forecasts were drastically out of sync with the actual data in the field. When considering simulated renewable energy usage, the renewal ability is 3.9 percent lower than real metered renewable information, however a default style estimate stayed over 52% lower than actual renewable energy use When comparing renewable energy outcomes in MATLAB, the modified model obtained correct outcomes through the solar percentage of 10% as well as the wind ratio of 9.90%, whereas a hybrid style obtained correct outcomes through the solar percentage of 57.16% as well as the wind ratio of 57.20%, according to the hybrid model indexes.
Özet (Çeviri)
GÜÇ SİSTEMİ İÇİN YÜK FREKANS KONTROL CİHAZLARININ PERFORMANSINI ARTIRMAK İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ PV KONTROL CİHAZI İBRAHİM, Seyf Halil, Yüksek Lisans, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği, Altınbaş Üniversitesi, Süpervizör. Prof. Dr. Galip CANSEVER Tarih: Aralık /2022 Sayfalar: 60 Enerji ve elektrik üretimi, günümüzde Türkiye'nin temel öncelikleridir. Şu anda yaklaşık 82 milyonluk nüfusun sadece yüzde 85-89'u elektriğe erişebiliyor. En azından, sınırlı kaynaklar dahilinde mümkün olduğu kadar halkı elektrik erişim tesisine getirmek için güneş ve rüzgar gibi doğal kaynakları kullandık. Güneş ve rüzgar enerjisini güç elektroniği cihazları ile birlikte kullanarak tüketicilere yetenekleri dahilinde elektriği sunabilir, güç problemini mümkün olduğu kadar azaltabiliriz. Yük Frekansı Kontrolü (LFC) invertörü, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için büyük bir endişe kaynağı olan şiddetli güneş enerjisi maliyet krizini hafifletmeye yardımcı olan bir dizi güç elektroniği cihazıdır. Entegre devreler (IC) bu günlerde o kadar güvenilir ve ucuzdur ki, eski enerji kaynağı sistemlerinde kullanılan hantal ve maliyetli ekipmanlardan çok daha kolay taşıma ve ters çevirme veya dönüştürme elemanları yaparlar. Bir araştırmaya göre, LFC invertörleri kullanan yenilenebilir enerji kaynaklarının şebeke entegrasyonu, küresel güç kesintilerinin ele alınmasında önemli bir fark yaratabilir. Güneş enerjisi şu anda Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin yüzde 4,5'ini oluşturuyor ve projeksiyonlar 2050 yılına kadar yüzde 35'e ulaşacağını gösteriyor. Rüzgar enerjisine tamamen bağımlı olduğu düşünüldüğünde, diğer enerji türlerine kıyasla marjinal yakıt tüketimi açısından herhangi bir ek maliyet getirmiyor. enerji üretimi. Rüzgâr enerjisi, marjinal yakıt maliyetlerinin olmaması nedeniyle, kömür, hidroelektrik, nükleer enerji ve doğal gaz gibi diğer enerji kaynaklarıyla karşılaştırıldığında marjda oldukça rekabetçidir. Sonuç olarak, neredeyse hiç sera gazı emisyonu yaymadığı için şebekeyi karbondan arındırmak ve iklim hedeflerine ulaşmak için hayati bir teknolojidir. Hem toplam enerji miktarı hem de model açısından, revize edilmiş enerji modeli ve fiili ölçülen LFC verileri birbirine çok yakındır. Buna rağmen, varsayılan LFC modelinin tahminleri, sahadaki gerçek verilerle büyük ölçüde uyumsuzdu. Simüle edilmiş yenilenebilir enerji kullanımı göz önüne alındığında, yenileme yeteneği gerçek ölçülen yenilenebilir bilgiden yüzde 3,9 daha düşüktür, ancak varsayılan bir stil tahmini gerçek yenilenebilir enerji kullanımından %52 daha düşük kalmıştır MATLAB'da yenilenebilir enerji sonuçlarını karşılaştırırken, değiştirilmiş model şu yollarla doğru sonuçlar elde etmiştir: Hibrit model indekslerine göre güneş yüzdesi %10 ve rüzgar oranı yüzde 9,90 iken, hibrit modelde yüzde 57,16 güneş yüzdesi ve yüzde 57,20 rüzgar oranı ile doğru sonuçlar elde edildi.