Bodrumda yetiştiricilik ortamında levrek balıkları (Dicentrarchus labrax l.) parazitlerinin incelenmesi
Investigation of the parasites of seabass (Dicentrarchus labrax l.) under culture conditions in Bodrum
- Tez No: 76840
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK SEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Deniz balıklan parazitleri, paraziter krustacealar, copepod, isopod, parasites of marine fishes, crustacean parasites, copepods, isopods
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BODRUM'DA YETİŞTİRİCİLİK ORTAMINDAKİ LEVREK BALIKLARI (Dicentrarchus labrax L.) PARAZİTLERİNİN İNCELENMESİ Sevim YELER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Selçuk SEÇER 1998, Sayfa:47 Jüri: Prof. Dr. Selçuk SEÇER Prof. Dr. Gürkan EKİNGEN Doç. Dr. Fikri AYDIN Bu araştırmada, Bodrum'da kurulmuş olan bir üretim tesisindeki levrek balıklarının (Dicentrarchus labrax L.) parazitleri incelenmiştir. Araştırma, Haziran 1996 ile Mayıs 1997 tarihleri arasında aylık periyotlarda yapılmış ve 102 adet balık incelenmiştir. Balıkların % 98 'inin en az bir parazit türüyle enfekte olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda Crustacea sınıfına giren 2 cins ve 3 türün taksonomik ayrımı yapılmıştır. Bu parazitler; Anilocra sp., Caligus sp., Rocinela danmoniensis, Lepeophtheirus pectoralis ve Lerneaocera branchialis'tir. İncelenen 102 adet balığın 6 tanesini üç türle, 12 tanesinin iki türle, 82 tanesinin tek türle enfekte olduğu belirlenmiştir. Bu parazitlerden Caligus sp., % 98 ile en fazla bulunan tür olmuş ve dominant olduğu tesbit edilmiştir. Diğerlerinin bulunması oranlan ise; Anilocra sp. % 14.7, Rocinela danmoniensis % 8.8, Lepeophtheirus pectoralis % 5.8 ve Lerneaocera branchialis % 1.9 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THE PARASITES OF SEABASS (Dicentrarchus labrax L.) UNDER CULTURE CONDITIONS IN BODRUM Sevim YELER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Selçuk SEÇER 1998, Pages 47 Jury: Prof. Dr. Selçuk SEÇER Prof. Dr. Gürkan EKİNGEN Assoc. Prof. Dr. Fikri AYDIN In this study, the parasites of seabass (Dicentrarchus labrax L.) were investigated under culture conditions in Bodrum. The research was made between June 1996 and May 1997, and 102 fish were investigated. 98 % of these amount were found to be infected at least with one species. At the end of the research, 2 genera and 3 species within crustacean class were identified. These parasites are; Anilocra sp., Caligus sp., Rocinela danmoniensis, Lepeophtheirus pectoralis and Lerneaocera branchialis. Caligus sp. was found to be dominant species with the infection rate of 98 %. 6 fish of the investigated 102 fish were found to be infected with three species, 12 were found to be infected infected with two species and 82 were found to be infected with one species.