Ay ve gezegenlerden radyo ışınımı
- Tez No: 76839
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN DEMİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Radio (mm) Astronomy, Radio Observations, Atmospheric Effects, Radio emission, Brightness Temperature
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AY VE GEZEGENLERDEN RADYO IŞINIMI BANU DEMİREL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Danışman : Prof. Dr. Osman Demircan Ortak Danışmanlar : Dr. İsmail Yusifov Prof. Dr. Mehmet Emin özel Bu çalışmada, önce TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Uzay Teknolojileri Bölümü'ne ait 2 metre çapındaki milimetrik Marmara Radyo Teleskobu (MRT- 2)'nun kalibrasyon ve ayar çalışmaları özetlendi. Bu çalışmalarda sıvı azot ve çevre sıcaklığındaki karacısını ile yapılan ölçümler, radyometre modunda alıcı gürültü sıcaklığının 450 K, toplam sıcaklığın 600 K civarında olduğunu göstermiştir. 4 km uzaklığa yerleştirilen bir yapay kaynakla yapılan ölçümlerde, açısal çözünürlük gücünü belirleyen yarı şiddetin tam genişlik değerleri, beklenenlere yakın olarak, 109 GHz' de 4.8' ve 90 GHz'de 5.9' bulunmuştur. Kalibrasyon ve ayar çalışmalarından sonra MRT-2 Ay gözlemlerinde kullanıldı. Türkiye'de ilk defa Ay'ın radyo gözlemleri 85-1 İS GHz frekans aralığında (3.5-2.6 mm dalgaboyu aralığında) yapıldı ve değişik frekanslarda Ay'ın radyo haritaları elde edildi. Bu frekans aralığında atmosferin radyo gözlemlerine etkisi de ele alınarak atmosfer gözlemleri hesaplamalara katıldı. Böylece radyo gözlemleri indirgenerek Ay'ın toplam akısı elde edildi ve sayısal yöntemlerle teleskobun anten sıcaklığı, Ay'ın parlaklık sıcaklığına dönüştürüldü. Hesaplamalarda, dekonvolüsyon problemini çözmek için hata azaltıcı metodlar kullanıldı. Literatür araştırmaları sonucunda, parlaklık sıcaklığının azalmasında etkin olan donukluk kaynakları gözden geçirilerek gezegen atmosferleri incelendi. Ay parlaklık sıcaklığının evreye bağlılığının teorik ve gözlemsel sonuçları karşılaştırıldı. Ay ve Yer'e ait sıcaklık değişimlerindeki farklılıklar irdelenmiştir. 1998, 175 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Radyo (mm) astronomi, radyo gözlemleri, atmosferik etkiler, radyo ışınımı, parlaklık sıcaklığı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis RADIO EMISSION FROM THE MOON AND THE PLANETS BANU DEMİREL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Astronomy and Space Sciences Supervisor ; Prof. Dr. Osman Demircan Co-Supervisors : Dr. Ismail Yusifov Prof. Dr. M.E. özel In the present work, first the calibration and adjustment of 2 meter diameter milimetric Marmara Radio Telescope (MRT-2) owned by the TÜBİTAK (Turkish Science and Technology Research Council) Marmara Research Centre (MRC) Space Technologies Department was presented. The measurements with a blackbody, the liquid nitrogen and the sky ambient temperature resulted a brightness temperature of about 450° K. In the radiometer regime, total temperature is approximately 600° K. Measurements were made with a synthetic source at a distance of 4 km. The half power full beam widths defining the angular resolution were found 4.8* at 109 GHz and 5.9' at 90 GHz close to expected values. After the calibration and adjustment work, the MRT-2 was used for the Moon's observations. For the first time in Turkey the Moon was observed in the radio frequency range of 85-115 GHz (3.5-2.6 mm wavelength range) and the radio maps were obtained in different frequencies. The atmospheric effects on the observations were also taken into account The Moon's total flux density was obtained by numeric and error minimazing methods. Telescope's antenna temperature was transformed into the Moon's brightness temperature which is calculated as a function of phase of the moon. In the use of deconvolution method an error minimization procedure is used. The planetary atmospheres were also investigated as the source of attenuation in the brightness temperature using the literature investigations. Theoretical estimates of the phase dependent brightness temperature of the Moon were compared with the observations. The difference of the Moon and Earth's temperature changes were also investigated. 1998, 175 pages.