Empirical investigation of the impact of the monetary policy on economic growth in Malawi
Malawi'de para politikasının ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin ampirik olarak incelenmesi
  1. Tez No: 768412
  2. Yazar: MAJID MAJOR NELSON
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA KABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para politikası, ekonomik büyüme, sıradan en küçük kareler, mali açık, Monetary policy, Economic growth, Ordinary least squares, fiscal deficit
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, 1980'den 2020'ye kadar olan dönemde Malavi'de para politikasının ekonomik büyüme üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın ana amacına ulaşmak için özel hedefler formüle edilmiştir. Para politikası değişkenleri, ekonomik büyüme için anlamlı olup olmadıklarını anlamak için incelenmiştir. Alt amaçlarla ilgili sorulan soruların iyi cevaplanmasını sağlamak için sıradan en küçük kareler kullanılmıştır. Model, zaman serisi verilerini benimsediğinden, tüm OLS varsayımlarının karşılandığından emin olmak için tanı testleri yapılmıştır. Para arzı, döviz kuru, reel faiz oranı, tüketici fiyat endeksi ve mali açık bağımsız değişkenler, reel gayri safi yurtiçi hasıla bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Artırılmış Dickey-Fuller ve Phillips-Perron birim kök testleri skullanılarak, reel gayri safi yurtiçi hasıla, para arzı, döviz kuru ve tüketici fiyat endeksi dışında tüm değişkenlerin durağan olduğu tespit edilmiştir. ilk fark. Bu nedenle, tüm değişkenlerin durağan olmasını sağlamak için bu değişkenler birinci farka dönüştürülmüştür. Çalışma, seçilen para politikası araçları arasında döviz kurunun negatif bir ilişkiye sahip olduğunu ve ekonomik büyümeye önemli ölçüde katkıda bulunduğunu tespit etmiştir. Para arzı büyüme oranı, reel faiz oranı ve enflasyon oranı değişkenleri pozitif ilişkilere sahiptir, ancak Malavi'nin ekonomik büyümesi için bir açıklama yoktur. Diğer bir deyişle, bu çalışmada döviz kuru dışında kullanılan para politikası değişkenleri, kapsanan dönem için Malavi'nin ekonomik büyümesine duyarsız bulunmuştur. Bu çalışma, Malavi'de para politikası ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin sonuçsuz kaldığı sonucuna varmıştır. Bu çalışmanın tavsiyelerinden bazıları gibi, para otoritesinin sadece döviz kurunu takdir etmek yerine faiz oranı, para arzı ve enflasyon hedeflemesi gibi en etkin parasal araçları kullanarak ekonomik büyümeyi artırmak için para politikası uygulamasını yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir. ekonomik istikrarı korumak için yetersiz döviz rezervlerinden kaçınmak. Para politikaları, hem yerli hem de yabancı yatırımları çeken ve böylece sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik eden uygun bir yatırım ortamı yaratmak için kullanılmalıdır. Bir dışlama etkisi yaratmaktan kaçınmak için hükümet, ekonomik büyümeyi teşvik etmek için mali açığın yanı sıra başka önlemler almaya başlamalıdır.
Özet (Çeviri)
This study seeks to investigate the impact of monetary policy on economic growth in Malawi during the period ranging from 1980 to 2020. To achieve the main aim of the study, specific objectives were formulated. The monetary policy variables were examined to find out if they are significant to economic growth. To ensure that the raised questions in connection to the sub-objectives were well answered, the ordinary least squares was used. Since the model adopted the time series data, the diagnostic tests were conducted to ensure that all the OLS assumptions were met. The money supply, exchange rate, real interest rate, consumer price index, and fiscal deficit were used as independent variables while the real gross domestic product was the dependent variable. Using the Augmented Dickey-Fuller and Phillips-Perron unit root tests, it was found that all variables were stationary at a level except for real gross domestic product, money supply, exchange rate, and consumer price index which were found to be stationary after the first difference. Therefore, these variables were transformed into the first difference to ensure that all the variables were stationary. Among the selected monetary policy instruments, the study has found that the exchange rate has a negative relationship and significantly contributed to economic growth. The variables of money supply growth rate, real interest rate, and inflation rate have positive relations, but no explanation for the economic growth of Malawi. In other words, in this study, the used monetary policy variables except the exchange rate were found insensitive to the economic growth of Malawi for the covered period. This study has concluded that the relationship between monetary policy and economic growth in Malawi remains inconclusive. As some of the recommendations of this study, the monetary authority needs to reconsider applying monetary policy to boost economic growth by employing the most effective monetary instruments such as interest rate, money supply, and inflation targeting rather than purely appreciating the exchange rate, due to avoid inadequate foreign exchange reserves in order to maintain the economic stability. The monetary policies should be used to create a favorable investment climate that attracts both domestic and foreign investments thereby promoting sustainable economic growth. To avoid creating a crowding-out effect, the government should begin on other measures besides a fiscal deficit to promote economic growth.