A postcolonial analysis of language and racism in Joseph Conrad's Heart of Darkness and Lord Jim
  1. Tez No: 768411
  2. Yazar: RAED ALFAREH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN TUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Joseph Conrad, postkolonyal edebiyat teorisi, ırkçılık, dil, Heart of Darkness, Lord Jim, Joseph Conrad, postcolonial literary theory, racism, language, Heart of Darkness, Lord Jim
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çeşitli teorik paradigmalar kullanılan Joseph Conrad'ın eserleri edebi çalışmalarda eleştirel tartışma konusu olmuştur. Conrad'ın en iyi bilinen iki eseri Heart of Darkness ve Lord Jim'dir. Heart of Darkness ve Lord Jim ile ilgili çeşitli eleştirel yorumlar bulunmasına rağmen, ırkçılığın dil aracılığıyla işlenmesine çok fazla dikkat edilmemiştir. Bu çalışma, bunu akılda tutarak, seçilen metinlerdeki ırkçılığın tezahürünü incelemek için postkolonyal edebiyat teorisini kullanmaktadır. Metinlerin analizi, ırkçılığın sadece fiziksel eylemlerin bir işlevi olmadığını, aynı zamanda kelimeler, ifadeler ve açıklamaların da ırk ayrımcılığının kullanılabileceği araçlar olduğunu göstermektedir. Dahası, ırkçı ifadelerin yönlendirildiği karakterler üzerinde ırkçı dilin belirli etkileri vardır. Heart of Darkness eserindeki ırkçılık kavramı, ırk ayrımcılığı yapma amaçlı olumsuz sıfatların yoğun bir şekilde kullanılmasından kaynaklanırken, Lord Jim eserinde ırkçılığın tasviri, farklılığın zihinsel olarak tanınmasının bir fonksiyonu olan ırkçılığa odaklanır ve bu da ırkçı dilin diğer ırklardan insanlara karşı kullanılmasına yol açar. Yukarıdakilere dayanarak, bu çalışma ırkçılığın diğer ırklardan insanlara karşı ayrımcılık yapan dilsel biçimleri içerecek şekilde fiziksel eylemlerin cephesinin ötesine geçtiğini savunmaktadır. Bu nedenle bu çalışma, ırkçılığın -dilsel yollarla- nasıl uygulanabileceğinin yeni bir boyutunu ortaya koyarak postkolonyal çalışmalardaki ırkçılık söylemine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Joseph Conrad's works have been the subject of critical debate in literary studies using a variety of theoretical paradigms. Two of Conrad's best known works are Heart of Darkness and Lord Jim. Despite the various critical interpretations of Heart of Darkness and Lord Jim, not much attention has been paid to the perpetration of racism through the medium of language. With this in mind, this study uses postcolonial literary theory to examine the manifestation of racism in the selected texts. The analysis of the texts shows that racism is not only a function of physical actions, but that words, expressions, and statements are also means by which racial discrimination can be exercised. Furthermore, racist language has certain effects on the characters to whom the racist statements are directed. While the conception of racism in Heart of Darkness arises from the condensed use of intense negative adjectives to perpetrate racial discrimination, the depiction of racism in Lord Jim focuses on racism being a function of the mental recognition of difference, which in turn leads to the use of racist language against people of other races. Based on the foregoing, this study argues that racism goes beyond the facade of physical actions to include linguistic forms that discriminate against people of other races. This study, therefore, adds to the discourse on racism in postcolonial studies by revealing a new dimension of how racism can be practiced - through linguistic means.