An investigation of the reasons and motivation for pre-service English teachers choosing to specialize in English language teacher education
Hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin İngiliz dili eğitiminde uzmanlaşma sebeplerinin ve motivasyonlarının incelenmesi
  1. Tez No: 768413
  2. Yazar: MERVE ELMAS KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen motivasyonu, öğretmen yetiştirme, İngilizce öğretmeni yetiştirme, kariyer motivasyonu, öğretmenlik kariyeri seçimi, İngilizce öğretmenliği kariyer seçimi, öğretmenlik seçimini etkileyen faktör (ÖSEF) ölçeği, Teacher motivation, Teacher training, English teacher training, career motivation, Teaching career choice, English teaching career choice, Factors influencing teaching choice (FIT-Choice) scale
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Motivasyon pozitif etkisinden ötürü literatürde önemli bir yer kaplamaktadır. Birçok alanda motivasyonla ilgili çalışmalar yapılmış ve farklı çalışanların motivasyonlarını arttırarak yapılan işlerin kalitesini artırmak hedeflenmiştir. Eğitim de bu alanlarda biridir ve literatürde öğretmen ve öğrenci motivasyonlarını araştıran ve arttırmayı hedefleyen birçok çalışma bulunmaktadır. İngilizce eğitimi de bu araştırmalara konu olmuş ve hem uluslararası hem de ulusal bağlamda birçok çalışma yapılmıştır. Literatürde İngilizce öğretmenlerinin motivasyonlarını etkileyen faktörleri araştıran ya da herhangi bir durumun veya olgunun İngilizce öğretmelerinin motivasyonunu nasıl etkilediğini araştıran birçok çalışma vardır. Ancak yapılan literatür taramasına göre İngilizce öğretmenlerinin bu mesleği seçme nedenleri ve motivasyonlarını ilişkilendiren ve bu motivasyon ve nedenlerinin demografik veriler ve öğretmen yetiştirme eğitimi ilişkisini irdeleyen çalışmalarda ciddi bir eksiklik bulunmaktadır. Bu çalışma hem literatürdeki bu boşluğu doldurmayı hem de elde ettiği sonuçlarla İngilizce öğretmenlerinin öğretmen eğitiminden başlayarak mesleğe olan motivasyon ve tutumlarını olumlu yönde arttırmak için yapılabilecekleri ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. İngilizce öğretmenlerinin mesleği seçme nedenlerini ve motivasyonlarını araştıran bu çalışma, karma yöntemli araştırma tasarımı kullanılacak olup böylelikle hem nitel hem nicel yöntemle elde edilecek veriler kullanılarak araştırma konusu hakkında derin bir bilgi sahibi olmak hedeflenmiştir. Nicel araştırma verileri araştırmanın ilk döneminde yapılacak anket ile sağlanacak olup, nitel veriler ise yarı-yapılandırılmış görüşme yöntemiyle toplanacaktır. Uygulanacak anket öğretmenlik seçimini etkileyen faktör (ÖSEF) ölçeğinden uyarlanarak pilot uygulamadan sonra uygulanmıştır. Uyarlanmış anket Çukurova Üniversitesi, İngilizce öğretmenliği programına kaydolmuş ve gönüllü olan 132 öğretmen adayına uygulanmış olup, katılımcıların kişisel bilgileri, bu mesleği seçme nedenleri ve motivasyonları hakkında bilgi verilmiştir. Diğer yandan ankete katılan her kademeden 12 gönüllü öğretmen adayı ile 2021-2022 eğitim döneminde yapılacak yarı-yapılandırılmış görüşmeler ile öğretmen adaylarının nedenleri ve motivasyonlarına dair daha derinlemesine veri edilmiştir. Elde edilen nicel veriler SPSS 26 ile nicel veriler ise tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonrasında nedenler ve motivasyonlara dair bu veriler analiz edilip sınıflandırılmış, demografik bilgiler ile hizmet öncesi öğretmenlerin profilleri elde edilmiştir. Elde edilen demografik veriler ile öğretmen motivasyonu asrındaki ilişki yapılan t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile ortaya çıkarılmıştır. Anket sonuçları hizmet öncesi öğretmen adaylarının meslek motivasyonlarının yüksek olduğunu ve bunları etkileyen faktörleri ortaya çıkarmıştır. Ayrıca bulgular cinsiyet, sınıf düzeyleri ve gelir geçmişi açısından öğretmen motivasyonlarında ciddi bir farklılık olmadığını göstermektedir. Yarı-yapılandırılmış görüşme sonuçları da ayrıca İngilizce öğretmen adaylarını etkileyen anket dışında çeşitli faktörlere ulaşmıştır. Bu araştırma ile elde edilecek sonuçlar, İngilizce öğretmen adaylarının mesleklerine olan motivasyon ve tutumların olumlu yönde etkileyen faktörleri karma yöntemli araştırma tasarımıyla elde etmeyi hedeflemiştir. Bu faktörleri öğretmen eğitimi sürecinden başlayarak öğretmen adaylarının motivasyonlarını arttırmak için kullanmak motivasyonu yüksek öğretmenler elde etmek için önemli bir adım olabilir. Bu yüzden araştırma bulguları öğretmen eğitiminde rolü olan eğitimciler ve program geliştirenler için önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Due to the positive influence of motivation, it has a significant footprint in the literature. There have been motivational studies in many areas, and it has been aimed to improve the quality of work done by increasing the motivation of different employees. Education is also one of these areas, and there are many studies in the literature that research and aim to increase teacher and student motivation. Therefore, English education has been the research subject in the related area, and many studies have been conducted in both international and national contexts. Many studies in the literature study factors that influence the motivations of English teachers or how any situation or phenomenon affects the English teachers' motivation. However, according to the literature review, there is a severe deficiency of studies that relate the reasons and motivations of English teachers to choose this profession and investigate the relations between demographic data and teacher training relationship with these motivations and reasons. This study purposes to fill this gap in the literature and reveal what can be done to positively improve English teachers' motivation and attitudes towards the profession, starting with teacher education. The present study aims to explore the reasons and motivations for English teachers' profession; the researcher utilized a mixed-method research design intended to gain deep knowledge of the research subject using qualitative and quantitative data. Quantitative research data was provided by the survey in the first quarter of the research, and qualitative data will be gathered by the semi-structured interview method. After the pilot application, the adapted questionnaire was applied based on the factor influencing teaching choice (FIT-Choice) scale. The adapted questionnaire was applied to the 132 students who enrolled in the English language teaching program and have volunteered, and the questionnaire provided some light on the participants' individual information, the factors and motivations for deciding on this profession. On the other hand, more in-depth data was attained with 12 volunteer teacher candidates from each grade who joined the questionnaire through the conducted semi-structured interviews in the 2021-2022 education year. The obtained quantitative data were analyzed with SPSS 26, and the qualitative data were examined using the thematic analysis method. Then, these data about causes and motivations were analyzed and classified, and demographic information and profiles of pre-service teachers were obtained. With the obtained demographic data, their relationship with the teacher motivation was revealed by T-test and one-way variant analysis (ANOVA). The survey results revealed that pre-service teacher candidates had high vocational motivations and factors influencing them. In addition, findings show no significant difference in teacher motivations in terms of gender, grade and income background. The semi-structured interview results also achieved several factors other than the questionnaire affecting English teacher candidates. The results obtained by this study were aimed at achieving the positive influences of the motivations and attitudes toward the professions of English teachers in a mixed-method research design. Using these factors to increase the motivations of the teachers' candidates, starting with the teacher training process, can be a significant step toward achieving highly motivated teachers. Therefore, research findings provide essential information for educators and program developers who have a role in English and other teacher training education to select proper teacher candidates, train, place them, retain them in school, raise and keep high their motivation, and eliminate the possible teacher shortage and burnout.