EU's foreign policy towards the Southern Mediterranean region: The case of Libya
Avrupa Birliği'nin Güney Akdeniz Bölgesine yönelik dış politikası: Libya örneği
- Tez No: 768414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MARELLA BODUR ÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupalılaşma, Avrupa Birliği Dış Politikası, Güney Akdeniz Bölgesi, Arap Baharı, Libya, Europeanization, European Foreign Policy, Southern Mediterranean Region, Arab Spring, Libya
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma Avrupa Birliğinin dış politika alanındaki Avrupalılaşma sürecine odaklanarak Avrupa Birliği'nin Güney Akdeniz Bölgesi'ne yönelik dış politikasını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda bölgede, AB dış politika alanının revize edildiği Lisbon Anlaşması sonrası dönemde meydana gelen ve Arap Baharı olarak adlandırılan süreçte ortaya çıkan Libya krizi vaka çalışması olarak ele alınarak, dış politika alanında üye devletlerin rolüne ve etkisine önem veren“Aşağıdan-Yukarı Avrupalılaşma”yaklaşımı çerçevesinde AB'nin dış politikası analiz edilmiştir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Avrupalılaşma sürecinin kavramsal ve teorik çerçevesi verilerek, anlamı, araştırma alanları, türleri, boyutları ve teorileri açıklanmıştır. İkinci bölümde, dış politika alanında Avrupalılaşma süreci ele alınarak, AB dış politika alanının gelişimi ve özellikleri, AB'nin Güney Akdeniz Bölgesi'ne yönelik dış politikası ve bölgesel gelişmeler tarihsel bir çerçevede sunulmuştur. Üçüncü bölümde, Libya örneği ele alınarak, AB'nin Libya Krizi ve sonrası dönemdeki dış politikasının ne derecede Avrupalılaştığı analiz edilmiştir. Sonuç kısmında ise, Libya örneği ışığında AB'nin bölgeye yönelik dış politikasında“Aşağıdan Yukarı Avrupalılaşma”yaklaşımının öne çıkan durumu ortaya koyularak, AB dış politikasının mevcut durumuna ve geleceğine dair değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the Europeanization of the European Union's foreign policy towards the Southern Mediterranean region, adopting a bottom-up Europeanization approach which stresses the impact and role of member states on the EU's foreign and security policy and the uploading process of national foreign policy preferences driven by national interests to the EU level. On this basis, the thesis examines the degree of the Europeanization of European foreign policy towards the Southern Mediterranean region in the light of the case of Libya in the post-Lisbon era. The thesis consists of three chapters. The first chapter presents an overview of“Europeanization”as a conceptual and theoretical framework, focusing on different conceptualizations, perspectives, dimensions, and scopes of Europeanization and explains the Europeanization perspective adopted in this study. The second chapter focuses on the political integration of Europe and the EU foreign policy developments and discusses the process of Europeanization in the foreign policy area. It also examines the key dimensions of the EU's engagement with the Southern Mediterranean region, explaining the main initiatives and their consequences. In the third chapter, the thesis analyzes the case of Libya, focusing on the EU policies and responses in the aftermath of the Arab Spring. In conclusion, in the light of the Libya case, the thesis presents how“bottom-up Europeanization”gained ground in the EU foreign policy towards the Southern Mediterranean region and discuss the degrees, limits and prospects of the Europeanization of EU foreign policy.