Spor federasyonlarında çalışan personellerin örgütsel bağlılıkları, iş performansı ve duygu durumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relations between the organizational commitment, JOB performance, and emotional states of staff working in sports federations
- Tez No: 768513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor federasyonu, örgütsel bağlılık, iş performansı, duygu durumu, Sports federation, organizational commitment, job performance, emotional states
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmada spor federasyonlarında çalışan personellerin örgütsel bağlılıkları, iş performansı ve duygu durumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni spor federasyonlarında çalışan personeller oluşturmaktadır. Örneklemi ise bu evren içinden kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 313 çalışan personel oluşmaktadır. Araştırmanın verileri,“Kişisel Bilgi Formu, Örgütsel Bağlılık Ölçeği, İş Performansı Ölçeği ve Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği”kullanarak toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü MANOVA, Pearson korelasyon ve Regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında örgütsel bağlılığın ortalama puanlarında; cinsiyete göre devam bağlılığın, eğitim durumuna göre normatif bağlılığın, refah durumuna göre; duygusal bağlılık ve normatif bağlılığın ve gelir durumuna göre ise duygusal ve normatif bağlılık ortalama puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. İş performansı ortalama puanlarında ise demografik değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Duygu durumu ortalama puanlarında bakıldığında; algılanan refah durumuna ve gelir durumuna göre ortalama puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişki sonuçları incelendiğinde; olumlu duygu durumları ile duygusal bağlılık ve normatif bağlılık arasında pozitif yönde; olumsuz duygu durumları ile duygusal bağlılık ve normatif bağlılık arasında ise negatif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Duygu durumları ile iş performansları arasındaki ilişkiye bakıldığında; olumlu duygu durumları ile iş performansı arasında pozitif yönde; olumsuz duygu durumları ile iş performansı arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Son olarak ise örgütsel bağlılık ile iş performansı arasındaki ilişkiye bakıldığında; iş performansı ile duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca duygu durumlarının örgütsel bağlılığı ve iş performansını, örgütsel bağlılığın ise iş performansını anlamlı şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; spor federasyonlarında çalışan personellerin olumlu duygulara sahip olduğunda örgütsel bağlılık ve iş performanslarının artacağı, ek olarak örgütsel bağlılıklarının da arttığında iş performanslarının artacağını söylemek mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate of the relations between the organizational commitment, job performance, and emotions of staff working in sports federations. The research is carried out using the correlational survey model. The universe of the research consists of staff working in sports federations. The sample consists of 313 working staff selected by convenience sampling method from this universe. The data of the research were collected by using“Personal Information Form, Organizational Commitment Scale, Job Performance Scale and Positive and Negative Emotion Scale”. Descriptive statistics, independent groups t-test, one-way MANOVA, Pearson correlation and Regression analyzes were used in the analysis of the data. Considering the findings of the study, in the mean scores of organizational commitment; It has been determined that there is a statistically significant difference between the mean scores of continuance commitment according to gender, normative commitment according to education level, emotional and normative commitment according to welfare status, and emotional and normative commitment according to income status. It was determined that there was no statistically significant difference in job performance mean scores according to demographic variables. Considering the emotional state average scores; It has been determined that there is a statistically significant difference between the average scores according to the perceived welfare status and income status. When the results of the relationship between the variables are examined; Positively significant relationships were found between positive emotional states, emotional commitment and normative commitment; Negatively significant relationships were found between negative emotional states, emotional commitment and normative commitment. Considering the relationship between emotional states and job performances; Positively significant relationships were found between positive emotional states and job performance; Negatively significant relationships were found between negative emotional states and job performance. Finally, when the relationship between organizational commitment and job performance is examined; There were positive and significant relationships between job performance and emotional commitment, continuance commitment and normative commitment. In addition, it was determined that emotional states predicted organizational commitment and job performance, and organizational commitment significantly predicted job performance. As a result; It may be possible to say that when the staff working in sports federations have positive emotions, their organizational commitment and job performance will increase, and when their organizational commitment increases, their job performance will also increase.