İlk okuma yazma öğreten sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları, karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri
Attitudes of primary literacy teachers towards distance education, the problems faced and their solutions
- Tez No: 768512
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİYE ÇAĞIMLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, ilk okuma ve yazma, tutum, sınıf öğretmeni, Distance education, first reading and writing, attitude, classroom teacher
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, uzaktan eğitim modeli ile ilk okuma ve yazma öğreten sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumlarını, yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini ortaya çıkarmaktır. Karma araştırma modellerinden açıklayıcı desenle hazırlanan çalışmanın nicel boyutunda veri toplama aracı olarak 21 maddeden oluşan Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği; nitel boyutunda ise yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. 2019–2020 ve 2020–2021 eğitim öğretim yıllarında uzaktan eğitim modeli ile ilk okuma ve yazma öğretimi yapan 322 öğretmene ölçek uygulanmış ve 34 öğretmenle de görüşme yapılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, t testi, anova ve betimsel analiz yapılmıştır. Ölçekten elde edien veriler incelendiğinde ilk okuma ve yazma öğreten sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları orta düzeyin altında olumsuz yönde olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet, mesleki kıdem ve öğrenim durumu değişkenlerinin öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarında anlamlı bir fark oluşturmamıştır. Görüşmelerin analizi sonucuna göre ise öğretmenlerin uzaktan eğitimde en fazla karşılaştığı sorunlar; internet ve bağlantı sorunları, uzaktan eğitime hazırlıksız yakalanmak ve deneyimsiz olmak olmuştur. Uzaktan eğitimi iyileştirmeye yönelik çözüm önerileri ise hızlı ve ücretsiz internet sağlanması, öğrencilere teknolojik araçlar sağlanması ve uzaktan eğitim uygulamaları ilk okuma yazma öğretimine uygun geliştirilmesi olarak olarak ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the attitudes, problems and solution proposals of primary school teachers who teach reading and writing with the distance education model towards distance education. As a data collection tool in the quantitative dimension of the study, which was prepared with an explanatory design, one of the mixed research models, the Attitude Scale towards Distance Education consisting of 21 items; in the qualitative dimension, a semi-structured interview form has been used. In the 2019–2020 and 2020–2021 academic years, the scale was applied to 322 teachers who were the first to teach reading and writing with the distance education model, and 34 teachers were interviewed. In the analysis of the data, descriptive statistics, t-test, anova and descriptive analysis have been used. When the data obtained in the scale were examined, it was determined that the attitudes of primary school teachers who teach reading and writing towards distance education were below the medium level. The variables of gender, professional seniority and educational status did not make a significant difference in teachers' attitudes towards distance education. According to the results of the analysis of the interviews, the most common problems faced by teachers in distance education have been; internet and connection problems, being caught unprepared for distance education and being inexperienced. Solution suggestions for improving distance education are expressed as providing fast and free internet, providing students with technological tools and developing distance education applications in accordance with the first literacy teaching.