Koronavirüs 2019 (COVİD-19) hastalarında akut dönemde interlökin-1β (IL-1β), interlökin-(IL-6) ve interlökin-17A (IL-17A) düzeyleri ile kronik dönemde beyin hipokampal volümetrik ölçümlerinin ilişkisinin belirlenmesi
Determination of the relationship between interleukin-1β (IL-1β), interleukin-6(IL-6), interleukin-17A(IL-17A) levels and hippocampal volumetric measurements of the brain in the acute and chronic periods in coronavirus 2019 (COVİD-19) patients
  1. Tez No: 768527
  2. Yazar: MURAD TAREQ SALIH ALHASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN FERDA ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: interlökin, postCOVID, hipokampal volüm, kognitif fonksiyon, interleukins, postCOVID, hippocampal volüme, cognitive function
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu prospektif çalışmada COVID-19 enfeksiyonu geçiren bireylerde akut dönemde interlökin seviyelerinin tespiti, akut ve postCOVID dönemde hipokampal volümlerin, kognitif durum ve duygu durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya COVID-19 enfeksiyonu tanısı ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde takip edilen 24 hasta ve 8 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Hastalığın akut döneminde kan örneği alınmıştır. Alınan kan örneklerinden IL-1β, IL-6 ve IL-17A düzeyleri bakılmıştır. Hastalar bir yıl boyunca nörolojik açıdan takip edilmiş olup, izlemin 1. ve 12. ayında mini mental durum testi (MMSE) ile kognitif durumları, Hamilton Anksiyete-Depresyon değerlendirme skalaları ile depresyon ve anksiyete durumları değerlendirilmiştir. Hasta ve kontrol grubunda optimize voxel-bazlı morfometri yöntemi kullanılarak hipokampus volümleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 24 hasta (erkek n=11 ve kadın n=13) ve 8 sağlıklı kontrol (erkek n=4 ve kadın n =4) dahil edilmiştir. Yaş ortalamaları; hasta kadın grubunda (44,6±12,91) iken hasta erkek grubunda (48±12,86) bulundu. Kontrol kadın grubunda (48,5±8,68) ve kontrol erkek grubunda ise (47,5±11,03) saptandı. PostCOVID dönemde, akut döneme kıyasla kadınların depresyon ve anksiyete skorlarında anlamlı azalma gözlendi (p0.05). Akut ve postCOVID dönemde yapılan hipokampal volümetrik ölçümler birbirleri ile kıyaslandığında hem sağ hem de sol tarafta akut ve postCOVID dönem arasında volüm farkı izlendi (p0.05). MMSE testinde %54 kişide hafif kognitif bozukluk saptanırken postCOVID dönemde de %50 kişilerde hafif kognitif bozukluğun devam ettiği izlendi. Sonuç: Çalışmamızda (IL-1β, IL-6 ve IL-17A) düzeyleri COVID-19 enfeksiyonunun akut döneminde normalden yüksek bulunmuştur. PostCOVID dönemde akut döneme kıyasla hasta grubun hipokampal volümetrik ölçümlerinde anlamlı hacim azalması olduğu gözlenmiştir. Kadın hasta grubunda anksiyete ve depresyon bulgularının akut döneme göre postCOVID dönemde düzeldiği gözlenmiştir. Hasta grubunda kontrol grubuna kıyas ile postCOVID dönemde hipokampal volümlerin anlamlı azalmasına karşın klinikte bu durum ile ilintili herhangi bir bulgu saptanmamıştır. Geçirilmiş COVID-19 enfeksiyonunun kognitif fonksiyonlar üzerine uzun vadeli olumsuz etkilerinin net olarak değerlendirmesi için uzun süreli izlem çalışmaları yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim; The aim of this prospective study, determining interleukin levels in the acute period, hippocampal volumes, cognitive status, and mood evaluation in acute and postCOVID periods in individuals with COVID-19 infection. Materials and Methods: In this study, 24 patients and 8 healthy controls individual were included. Both groups were followed up at Erciyes University Faculty of Medicine with the diagnosis of COVID-19 infection. In the acute period of the disease, a blood sample was taken. IL-1β, IL-6, and IL-17A levels were examined from taken blood samples. Patients were followed up neurologically for one year, and their cognitive status was evaluated with the mini-mental status test (MMSE) in the 1st and 12th months of the follow-up. At the same time, we evaluated their depression and anxiety status by performing the Hamilton Anxiety-Depression assessment scales. Hippocampus volumes were also measured by using an optimized voxel-based morphometry method in both patient and control groups. Results: The study consisted of 24 patients (male n=11 and female n=13) and 8 healthy control groups (male n=4 and female n=4). The average age in the female patient group was 44.6, while it was 48 years in the male group. In the female control group was 48.5 while in the male it was 47.5 years. In the post-COVID period, a significant decrease was observed in female's depression and anxiety scores (p0.05). In MMSE test scores, there was no statistically significant difference between the acute period and the postCOVID period (p>0.05). On the other hand in the MMSE test, mild cognitive impairment was detected in 54% of the people, while in the postCOVID period mild cognitive impairment was observed in 50% of the people. Conclusion: In our study (IL-1β, IL-6, and IL-17A) levels were found to be higher than normal during the acute period of COVID-19 infection. In hippocampal volumetric measurements, there was a significant volume decrease in hippocampus volumes in the postCOVID period compared to the acute period. In the postCOVID period of the female patient's group, we observed that anxiety and depression findings improved in comparison to the acute period. Although patients hippocampal volumes decreased significantly in the postCOVID period compared to the control group, there were no clinical findings related to this situation. Longitudinal follow-up studies are required to assess the long-term adverse effects of COVID-19 infection on cognitive functions.