Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin STEM eğitimine yönelik tutumlarının fene yönelik kaygı ve tutum düzeylerine göre incelenmesi
Examination of secondary school 8th grade students' attitudes to stem education according to the levels of anxiety and attitude to science
  1. Tez No: 768566
  2. Yazar: NESLİHAN ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR FETTAHLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM Eğitimi, STEM Tutum, Fen Kaygı, Fen Tutum, STEM Education, STEM Attitude, Science Anxiety, Science Attitude
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin STEM eğitimine yönelik tutumları, fene yönelik kaygı ve tutum düzeylerine göre incelenmiştir. Araştırmada betimsel tarama modelinde karşılaştırma türü ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, 2021-2022 yılı eğitim-öğretim yılında Adana ili merkez ilçelerinde öğrenim gören 8. Sınıf öğrencilerinden tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen, 1677 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri; Kağıtçı ve Kurbanoğlu (2013) tarafından geliştirilen ''Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Kaygı Ölçeği'', Özcan ve Koca (2019) tarafından geliştirilen ''STEM'e Yönelik Tutum Ölçeği'' ve Nuhoğlu (2008) tarafından geliştirilen ''İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Bir Tutum Ölçeği' kullanılarak toplanmıştır. Uygulama sonunda toplanan verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığı Kolmogorov- Smirnov ve Shapiro Wilk Testi ile analiz edilmiştir. Normal dağılım gösteren verilerin analizinde ise basit doğrusal regresyon analizi ile çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin alt ve orta kademede bulunana ortalama %80'lik kısmın STEM tutum ve fen tutum alanlarında yeterli olmadığı, bu konularda eksikliklerinin olduğu tespit edilmiştir. 8.sınıf öğrencilerinin kaygı düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Değişkenler tek başına incelendiğinde, STEM eğitimine yönelik tutumun %8'inin fene yönelik kaygı değişkeni tarafından; %21'inin fene yönelik tutum değişkeni tarafından yordandığı gözlenmiştir. Fene yönelik kaygı ve fene yönelik tutum birlikte STEM eğitimine yönelik tutumun yaklaşık % 24'ünü açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, secondary school 8th grade students' attitudes towards STEM education were examined according to their anxiety and attitude levels towards science. The comparison type relational survey method was used in the descriptive survey model in the research. The application, which took place in the 2021-2022 academic year, was carried out with 1677 8th grade students studying in secondary schools in the central districts of Adana province, which were selected by stratified sampling method. The data of the research;“Anxiety Scale for Science and Technology Lesson”developed by Kağıtçı and Kurbanoğlu (2013),“Attitude Scale towards STEM”developed by Özcan and Koca (2019), and“Primary Education Science and Technology Scale”developed by Nuhoğlu (2008). It was collected using an Attitude Scale Towards Technology Lesson. Whether the data collected at the end of the application had a normal distribution was analyzed with the Kolmogorov-Smirnov and Shapiro Wilk Test. In the analysis of normally distributed data, simple linear regression analysis and multiple linear regression analysis were used. According to the results of the research, it has been determined that 80% of the middle school 8th grade students in the lower and middle level are not sufficient in STEM attitudes and science attitudes, and they have deficiencies in these subjects. It has been determined that 8th grade students have high levels of anxiety. When the variables are examined alone, 8% of the attitude towards STEM education is determined by the variable of anxiety towards science; It was observed that 21% of them were predicted by the variable of attitude towards science. Anxiety towards science and attitude towards science together explain approximately 24% of the total variance of attitudes towards STEM education.