Anoreksiya nervoza hastalarında içgörü ve farklı içgörü ölçeklerinin karşılaştırılması
Insight and comparison of different insight scales in patients with anorexia nervosa
  1. Tez No: 768656
  2. Yazar: SEVGİ GÜLEÇ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Anoreksiya nervoza, içgörü, içgörü ölçekleri, Anorexia nervosa, insight, insight scales
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: İçgörü, ruhsal bozuklukların tanınması, tedavisi ve takibinde önemli bir yol gösterici olmakla birlikte, içeriği, sınırları ve değerlendirilmesi konusunda tartışmaların devam ettiği bir kavramdır. Anoreksiya Nervoza (AN) hastaları için de içgörü kavramı, özellikle inkar mekanizmalarının da etkisi ile daha karmaşık bir hale gelmektedir. Çalışmamızda AN hastalarına farklı içgörü ölçeklerini uygulayarak ölçeklerin birbirleri ve klinik verilerle ilişkilerini incelemeyi amaçladık. Ayrıca hastalık inkarının ölçekler üzerindeki olası etki ve sonuçlarını değerlendirmeyi hedefledik. YÖNTEM: Çalışma, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniğine başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul edip, çalışmanın dâhil edilme, dışlama kriterlerini karşılayan 32 AN hastası ile yapılmıştır. Hastalarla öncelikle DSM-V e uyarlı SCID-1 görüşmesi yapılmış olup daha sonra sosyodemografik veri formu doldurulmuştur. Brown İnançların Değerlendirilmesi Ölçeği (BİDÖ), İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği (İÜBDÖ), Akıl Hastalığına İçgörüsüzlük Ölçeği, Aşırı Değer Verilmiş Düşünce Ölçeği (ADDÖ) hastalara hekim tarafından uygulanmıştır. Beck Bilişsel İçgörü Ölçeği (BBİÖ), Yeme Tutumu Testi (YTT), Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği (YBDÖ) ve Beden Algısı Ölçeği ise hastalar tarafından doldurulmuştur. BULGULAR: Klinisyen değerlendirmesi sonucunda hastaların %9,4'ünün içgörüsünün var olduğu, %15,6'sının kısmi içgörüye sahip olduğu ve %75'inin ise içgörüsüz olduğu belirlenmiştir. İçgörü değerlendirme ölçekleri (ADDÖ, BİDÖ, AHİÖ, İÜBDÖ, BBİÖ) ile sosyodemografik veriler ve anorektik belirtiler (YTT, YBDÖ) arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır. İçgörü değerlendirme ölçekleri kendi aralarında anlamlı korelasyon gösterirken sadece BBİÖ diğerleri ile korelasyon göstermemiştir. Klinisyen içgörü değerlendirmesi ile içgörü ölçeklerinin sonuçları benzer ve uyumlu bulunmuştur. SONUÇ: Farklı içgörü ölçekleri kendi aralarında anlamlı ve klinisyenin içgörü değerlendirmesi ile benzer ve uyumlu sonuçlar vermiştir, farklılık saptanmamıştır. İçgörü ölçekleri ile semptom şiddeti ve beden algısı arasında ise anlamlı korelasyon bulunmamıştır. İçgörü ölçeklerinin sonuçları ile anorektik belirtiler arasında ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
AIM: Although insight is an important guide in the recognition, treatment and follow-up of mental disorders, it is a concept that continues to be debated about its content, limits and evaluation. In our study, we aimed to examine the relationships of the scales with each other and with clinical data by applying different insight scales to AN patients. We also aimed to evaluate the possible effects and consequences of disease denial on the scales. MATERIALS AND METHODS: The study was conducted with 32 AN patients who applied to Sakarya University Training and Research Hospital Psychiatry Clinic and accepted to participate in the study and met the inclusion and exclusion criteria of the study. The patients were first interviewed with SCID-1 compatible with DSM-V and then the sociodemographic data form was filled. The Overvalued Ideas Scale (OVİS), Brown Assessment of Beliefs Scale (BABS), Scale of Unawareness of Mental Disorder (SUMD), Schedule for Assessing the Three Components of Insight (SATCI) were administered to the patients by the physician. Beck Cognitive Insight Scale (BCIS), Eating Attitude Test (EAT), Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q) and Body Cathexis Scale (BCS) were filled in by the patients. RESULTS: As a result of the clinician's evaluation, it was determined that 9.4% of the patients had insight, 15.6% had partial insight, and 75% had no insight. No significant correlation was found between the insight assessment scales (OVİS, BABS, SUMD, SATCI, BCIS) and sociodemographic data and anorectic symptoms (EAT, EDE-Q). While the insight assessment scales showed a significant correlation among themselves, only BCIS did not correlate with the others. Results of clinician insight assessment and insight scales were found to be similar and consistent. CONCLUSION: Different insight scales gave meaningful results among themselves and were similar and consistent with the clinician's insight assessment, no difference was found. There was no significant correlation between insight scales and symptom severity and body image. No correlation was found between the results of the insight scales and anorectic symptoms.