Lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik beklentileri ve doyum düzeyleri (Iğdır il örneği)
High school students' expectations and satisfaction levels for physical education and sports course (Iğdir provincial example)
  1. Tez No: 768698
  2. Yazar: MURTAZA BAYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NUSRET BULGURCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor Dersi, Beklenti, Doyum
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Teknolojide yaşanan gelişmeler sonucunda hareketsiz yaşamın yaygınlaşması tüm dünyada obezite gibi sağlık sorunlarını ortaya çıkarmaya başladı. Bu sorunun çözümünde atılacak en önemli adımlardan biri, beden eğitimi ve sporun yaşam tarzı haline gelmesi gösterilebilir. Bu önemli husus, Iğdır ilinde lise okuyan öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik beklenti ve doyum düzeylerini araştırmayı amaçlayan bu araştırmaya ayrıca bir önem atfetmektedir. Bu amaç ve önem doğrultusunda hazırlanan araştırmanın uygulanma yeri ile evren ve örneklemi, Iğdır ilinde MEB'e bağlı 2022-2023 eğitim–öğretim yılında 23 lisede öğrenim gören toplamda 11.043 öğrenciden 854 tanesinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anket formlarında, katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini belirlemeye yönelik soruların sorulmasının ardından, 28 sorudan oluşan öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik beklenti ve doyumlarını karşılamaya yönelik ölçek kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı aracılığıyla incelemeye tabi tutulmuştur. Katılımcıların tanıtıcı özelliklerinin beklenti ve doyumlarının gerçekleşmesini belirlemek için ki-kare testi uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, beden eğitimi ve spor dersindeki etkinliklerin, fiziksel güzellik elde etme beklentilerinin, vücudun düzgün duruş alışkanlığı kazanmasına ve estetik gelişime olan etkisi açısından farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Öğrencilerin okuduğu sınıflar açısından, beden eğitimi ve spor dersindeki etkinliklerin kaslarının gelişimini sağlaması noktasında farklılaştığına dair sonuçlara ulaşılmıştır. Öğrencilerin serbest zamanlarda bilgisayar ortamlarında geçireceği vakitlerin yerine spor faaliyetlerine vakit ayırması için gerekli çalışmalar yapılması bu çalışma sonucunda önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of the developments in technology, the spread of sedentary life has started to reveal health problems such as obesity all over the world. One of the most important steps to be taken in solving this problem can be shown as physical education and sports becoming a life style. This important situation ascribes special importance to this research, which aims to investigate the expectations and satisfaction levels of high school students in Iğdır province regarding physical education and sports lessons. The place of application and sample of universe of the research prepared in line with this purpose and importance consists of 854 students out of a total of 11,043 students studying in 23 high schools in the 2022-2023 academic year under the Ministry of National Education in Iğdır. Questionnaire technique was used as data collection tool. In the questionnaires, after asking questions to determine the socio-demographic characteristics of the participants, a scale consisting of 28 questions was used to meet the expectations and satisfactions of the students about the physical education and sports lesson. The obtained datas were subjected to examination through the SPSS package program. The chi-square test was applied to determine the expectations and satisfaction of the participants' introductory characteristics. As a result of the study, it was determined that the activities in physical education and sports lessons difference in terms of their effect on the expectation of obtaining physical beauty, the habit of correct posture and aesthetic development of the body. It has been concluded that the activities in physical education and sports classes difference in terms of the development of their muscles in terms of the classes that the students study. As a result of this study, it is suggested that necessary studies should be carried out for students to spare time for sports activities instead of the time they will spend in computer environments in their free time. KeyWords: Expectation, Satisfaction, Physical Education and Sport Lessons