Tarımsal uygulamaların eski arazi kullanım kabiliyeti sınıflarının değişimine etkisi
The effect of agricultural applications on the change of old land use capability classes
- Tez No: 768712
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER YORULMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal uygulamalar, arazi kullanım kabiliyet sınıfları, arazi değerlendirme, Söke ovası toprakları, arazi yetenek sınıfları, Agricultural practices, land use capability classes, land evaluation, Söke plain soils, land capability classes
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Amaç: Bu çalışmada Aydın ili sınırları içerisinde kalan Söke ovasında Tuzburgazı ve Ak Yeniköy yerleşimleri arasında kalan 142.36 km2' lik bir alanda arazi kullanımlarıyla tarımsal uygulamalar sonucu eski arazi kullanım kabiliyet sınıflarında değişikliklerin olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışmada 35 adet arazi noktasında 0-20 cm ve 20-40 cm derinliklerden alınan toprak örnekleri, Google Earth uydu görüntüsü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün istikşafı toprak haritası bu çalışmanın materyallerini oluşturmaktadır. Toprak örneklemesi ve toprak analizleri için geleneksel yöntemler kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma alanı toprakları hafif alkali ile kuvvetli alkali, tuz içerikleri tuzsuz ve çok tuzlu, kireç içerikleri az kireçli ile çok fazla kireçli olarak tespit edilmişlerdir. Arazi kullanım kabiliyet sınıfları açısından belirleyici olan elektriki iletkenlikleri 0.09-30.80 ve değişebilir sodyum yüzdesi değerlerinin ise %2.17-76.66 arasında değiştiği belirlenmiştir. Yapılan tarımsal uygulamalar sonucu olası mevcut sorunların (drenaj, tesviye, tuzluluk ve alkalilik gibi) bazı örnekleme noktalarında azaldığı veya bittiği için güncel arazi kullanım yetenek sınıflarının bir veya birkaç derece daha iyi bir sınıfta yer alabileceği kanaatine varılmıştır. Sonuç: Eskiden günümüze kadar üzerinde tarım yapılan topraklarda arazi karakteristiklerinin değişimleri gözlemlenen ve son durumları tespit edilen bu çalışmadan elde edilen bilgiler doğrultusunda, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün istikşafı toprak haritalarının güncellenmesi, daha detaylı toprak haritalarının oluşturulması gerektiği ve ayrıca yapılan bu çalışmanın ileriye dönük bir altlık oluşturabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to determine whether there are changes in the old land use capability classes as a result of land use and agricultural practices in an area of 142.36 km2 between Tuzburgazı and Ak Yeniköy settlements in Söke plain within the borders of Aydın province. Materials and Methods: In the study, soil samples taken from 0-20 cm and 20-40 cm depths at 35 land points, Google Earth satellite image, exploration soil map of the General Directorate of Rural Services constitute the materials of this study. Traditional methods were used for soil sampling and soil analysis. Results: The soils of the study area were found to be slightly alkaline to strong alkaline, salt content unsalted and very salty, and lime contents slightly calcareous to very calcareous. It has been determined that electrical conductivity, which is determinant in terms of land use capability classes, varies between 0.09-30.80 and exchangeable sodium percentage values between 2.17-76.66%. As a result of the agricultural practices, it was concluded that the current land use capability classes could be one or more degrees better, since the possible existing problems (such as drainage, leveling, salinity and alkalinity) decreased or ended in some sampling points. Conclusion: In line with the information obtained from this study, in which the changes in the land characteristics of the lands that were cultivated from the past to the present day were observed and the latest status was determined, it is necessary to update the exploration soil maps of the General Directorate of Rural Services, to create more detailed soil maps, and also that this study can form a forward-looking base has been concluded.