Predictive roles of dyadic adjustment and perceived social support in explaining psychological help-seeking attitudes of married individuals
Evli bireylerin psikolojik yardım arama tutumlarının açıklanmasında çift uyumu ve algılanan sosyal desteğin yordayıcı rolü
- Tez No: 768713
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR KÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Yardım Arama Tutumu, Çift Uyumu, Algılanan Sosyal Destek, Evli Bireyler, Attitudes Toward Psychological Help-Seeking, Dyadic Adjustment, Perceived Social Support, Married Individuals
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, evli bireylerin psikolojik yardım arama tutumlarının açıklanmasında çift uyumu ve algılanan sosyal desteğin yordayıcı rollerinin belirlenmesidir. Ek olarak, evli bireylerin psikolojik yardım arama tutumlarının, çift uyumlarının ve algılanan sosyal desteğin; cinsiyet, çocuk sahibi olup olmama durumu ve çiftin tanışma biçimine göre farklılaşması incelenmiştir. Çalışma, nicel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiş olup, yordayıcı korelasyonel araştırma deseni kullanılmıştır. Kişisel bilgi formu, Profesyonel Psikolojik Yardım Arama Tutumu Ölçeği – Kısa Form, Yakın İlişkilerde Algılanan Uyum Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği çevrimiçi anket şeklinde uygulanmıştır. Çalışmaya 320 gönüllü evli birey katılmıştır ve veri analizi SPSS 21.0 ile gerçekleştirilmiştir. Çift uyumunun ve algılanan sosyal desteğin, psikolojik yardım arama tutumu üzerindeki yordayıcı rolünü belirlemek amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizi; çalışmanın temel değişkenlerinin cinsiyet ve çocuk sahibi olup olmama durumuna göre farklılaşmalarını incelemek amacıyla bağımsız gruplar t-testi analizi; temel değişkenlerin çiftin tanışma şekline göre farklılaşmasını incelemek amacıyla tek yönlü ANOVA analizi gerçekleştirilmiştir. Sonuçlara göre, çift uyumunun Köken Aile ile İlişkiler alt boyutu ve algılanan sosyal desteğin Aile alt boyutu, evli bireylerin psikolojik yardım arama tutumlarını yordamaktadır. Psikolojik yardım arama tutumu cinsiyete göre; çift uyumu ve alt boyutları cinsiyete, çocuk sahibi olup olmama durumuna ve çiftin tanışma şekline göre; algılanan sosyal destek ve alt boyutları cinsiyete ve çiftin tanışma şekline göre anlamlı düzeyle farklılık göstermiştir. Çalışmanın sonuçları, ilgili literatür ışığında tartışılmış ve gelecek akademik çalışmalar ile uygulama için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study was to determine the predictive roles of dyadic adjustment and perceived social support in the explanation of psychological help-seeking attitudes of married individuals. Additionally, the difference among attitudes toward psychological help-seeking, dyadic adjustment and perceived social support of married individuals according to gender, child status and meeting type of the couple were examined. This study was conducted as quantitative research with predictive correlational research design. Demographics form, Attitudes Toward Seeking Professional Psychological Help Scale – Short Form, The Perceived Adjustment Scale in Close Relationships and Multidimensional Scale of Perceived Social Support were utilized through conducting an online survey. 320 volunteer married individuals participated in the study and data analysis were held through SPSS 21.0. To determine predictive roles of dyadic adjustment and perceived social support on psychological help-seeking attitudes of married individuals, multiple linear regression analysis; to determine whether main variables of the study differed by gender and child status, independent samples t-test analysis; whether main variables of the study differed by meeting type of the couple, one way ANOVA analysis were conducted. According to the results, Relations with Family of Origin Adjustment sub-dimension of dyadic adjustment and Family sub-dimension of perceived social support predicted married individuals' attitudes toward psychological help-seeking. Attitudes toward psychological help-seeking significantly differed by gender; dyadic adjustment and its sub-dimensions significantly differed by gender, child status and meeting type of the couple; and, perceived social support and its sub-dimensions were significantly differed by gender and the meeting type of the couple. Findings of the current study were discussed in regard to relevant literature and suggestions for future academic studies and practice were presented.