Obez hastalarda zor havayolunun değerlendirilmesinde ultrasonografinin etkinliği
Efficiency of ultrasonography in evaluation of difficult AİRWAY in obese patients
  1. Tez No: 768711
  2. Yazar: OZAN TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZAN KOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Zor Entübasyon, Zor Havayolu, Zor Maske Ventilasyon, Ön Boyun Yumuşak Doku Kalınlığı, Ultrason, Obesity, Difficult Intubation, Difficult Airway, Difficult Mask Ventilation, Anterior Neck Soft Tissue Distance, Ultrasound
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Obezite, tüm dünyada artan bir halk sağlığı sorunudur. Obezite, adipoz dokuda hipertrofi ve/veya hiperplazi olarak tanımlanan proinflamatuar multisistemik bir hastalıktır. Obezite, elektif ve acil cerrahi girişimlerde sık karşımıza çıkmakta ve havayolu yönetiminde daha fazla zorluk yaşanmasına neden olmaktadır. Zor maske ventilasyonu ve zor entübasyon ile karakterize zor havayolu, özellikle obez ve morbid obez hastalarda sık görülmektedir. Bazı çalışmalar ön boyun yumuşak doku kalınlığının vokal kordlar düzeyinde ölçümünün obez hastalarda zor laringoskopinin tahmin edilmesinde önemli rol oynadığını göstermektedir. Vokal kord seviyesinde pretrakeal yumuşak doku kalınlığının 28 mm ve boyun çevresinin 50 cm'den fazla olduğu hastalarda zor entübasyon öngörülmektedir. Bu çalışmada, obez hastalarda (VKİ≥30 kg/m2 ), USG ile cilt-hyoid kemik, cilt-epiglottis orta noktası arasındaki mesafe ve cilt-anterior vokal kord birleşimi seviyesinde, anterior servikal yumuşak doku kalınlığı ölçümünün zor maske ventilasyonu (Han Skalası) ve zor entübasyon (Cormack-Lehane Sınıflaması) ile korelasyonunun belirlenmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Metod: Genel anestezi altında elektif cerrahi geçirecek, yaş≥ 18, VKİ ≥ 30 kg/m2 , ASA I-III 157 hasta çalışmaya alındı. Preoperatif değerlendirme sırasında hastaların cinsiyet, yaş, boy, kilo, cerrahi tipi, VKİ, boyun çevresi, tiromental mesafe (TMM), sternomental mesafe (SMM), hyomental mesafe (HMM), boyun ekstansiyonu, ağız açıklığı ve kesici dişler arası mesafe ölçüldü ve diş yapısı değerlendirildi. ASA fiziksel durum skoru ve AHİ temel alınarak OUAS değerlendirildi. Mallampati Sınıflaması kaydedildi. Hastalara üst dudak ısırma testi yaptırıldı. Ultrasonografik ölçümler hasta supin pozisyonda, baş ve boyun nötral pozisyonda iken yapıldı. Zor maske ventilasyonunu değerlendirmek için Han Skalası kullanıldı. Laringoskopi görüntüsü Cormack-Lehane Sınıflaması ile değerlendirilip kaydedildi, ≥2b zor entübasyon olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmamızda Cormack-Lehane Sınıflamasına göre oluşturulan zor ve kolay entübasyon grupları arasında ultrasonografik ölçümlerde, mallampati sınıflaması ve üst dudak ısırma testi sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık 46 bulundu. Tarama testlerinde anlamlı fark bulunmadı. Han Skalasına göre oluşturulan zor ve kolay maske ventilasyon grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. Sonuç: Ultrasonografik ölçümlerin zor maske ventilasyonu ve zor entübasyon ile istatistiksel olarak anlamlı korelasyon içinde olduğu gösterildi. Preoperatif değerlendirme sırasında yapılan mallampati sınıflaması, hyomental, tiromental ve sternomental mesafe, boyun çevresi ve ağız açıklığı ölçümlerinin, üst dudak ısırma testinin tek başına zor entübasyonu belirlemede yeterli olmadığı saptandı. Tüm hastalarda USG kullanımının havayolu değerlendirmesinde günlük anestezi pratiğine dahil edilmesini öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Obesity is an increasing public health problem all over the world. Obesity is a proinflammatory multisystemic disease defined as hypertrophy and/or hyperplasia of adipose tissue. Obesity is frequently encountered in elective and emergency surgical procedures and causes more difficulties in airway management. Difficult airway, characterized by difficult mask ventilation and difficult intubation, is especially common in obese and morbidly obese patients. Some studies show that the measurement of anterior neck soft tissue thickness at the level of the vocal cords plays an important role in estimating difficult laryngoscopy in obese patients. Difficult intubation is envisaged in patients with pretracheal soft tissue thickness of 28 mm and neck circumference of more than 50 cm at the level of the vocal cord. In this study, difficult mask ventilation (Han Scale) of anterior cervical soft tissue thickness measurement in obese patients (BMI≥30 kg/m2), distance between skin-hyoid bone, skin-midpoint of epiglottis and skin-anterior vocal cord junction by USG and difficult intubation (Cormack-Lehane Classification). Materials and Methods: 157 patients who will undergo elective surgery under general anesthesia, age ≥ 18, BMI ≥ 30 kg/m2, ASA I-III were included in the study. During the preoperative evaluation, patients' gender, age, height, weight, type of surgery, BMI, neck circumference, thyromental distance (TMM), sternomental distance (SMM), hyomental distance (HMM), neck extension, mouth opening and distance between incisors were measured and tooth structure was evaluated. OSAS was evaluated based on the ASA physical condition score and AHI. Mallampati Classification was recorded. Upper lip bite test was performed. Ultrasonographic measurements were made with the patient in the supine position and the head and neck in a neutral position. The Han Scale was used to evaluate difficult mask ventilation. The laryngoscopy image was evaluated and recorded with the Cormack-Lehane Classification, and ≥2b was accepted as difficult intubation. Results: In our study, a statistically significant difference was found between the difficult and easy intubation groups formed according to the Cormack-Lehane 48 Classification in ultrasonographic measurements, mallampati classification and upper lip bite test results. No significant difference was found in the screening tests. A statistically significant difference was found between the difficult and easy mask ventilation groups formed according to the Han Scale. Conclusion: Ultrasonographic measurements were shown to have a statistically significant correlation with difficult mask ventilation and difficult intubation. It was determined that mallampati classification, hyomental, thyromental and sternomental distance, neck circumference and mouth opening measurements, and upper lip bite test alone were not sufficient to determine difficult intubation during the preoperative evaluation. We recommend that the use of USG be included in daily anesthesia practice in airway evaluation in all patients.