Parents' use of the scientific concepts in daily life and students' science success
Ailelerin günlük hayatta fen kavramlarını kullanması ve öğrencilerin fen başarıları
- Tez No: 768724
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MÜNİRE ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: fen kavramları, fen başarısı, aile katılımı, scientific concepts, science success, parents' involvement
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı velilerin bilimsel kavramları kullanma sıklıkları ile öğrencilerin fen başarıları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaya yönelik bir araştırma yapmaktır. Ailelerin fen kavramlarını ev ortamında kullanmaları öğrencinin fen başarısı için önemlidir. Bu araştırma, 2021-2022 eğitim öğretim yılında İstanbul'da bir özel ve dört devlet ilköğretim okulunda toplam 379 dördüncü sınıf öğrencisi ve velisi ile gerçekleştirilmiştir. Anket tipi araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler öğrencilere uygulanan fen kavram testi ve velilere uygulanan fen kavram ölçeği ile toplanmıştır. İşlem sonunda elde edilen nicel veriler SPSS 25 paket programı ile analiz edilmiş ve betimsel analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Sonuç analizi için tek yönlü ANOVA, t-testi ve doğrusal regresyon analizi kullanıldı. Araştırma sonucunda velilerin bilimsel kavramları kullanma sıklıkları ile öğrencilerin bilimdeki başarıları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bilimsel kavramların veliler tarafından kullanılması, öğrencilerin bilimsel kavram başarısını istatistiksel olarak anlamlı ve olumlu bir şekilde yordamıştır. Öte yandan, ebeveynlerin farklı eğitim düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ancak çok az bir fark olduğu ve kız çocuğu olan ebeveynlerin bilimsel kavramları kullanmaları, oğlu olan ailelere göre daha yüksektir. Kadın katılımcıların bilimsel kavramları kullanma puanları erkek katılımcılardan daha yüksektir. Velilerin bilimsel kavramları kullanmaları, öğrencilerin bilimsel kavramlardaki başarılarının varyansının %18,8'ini açıklayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to carry out an investigation to reveal the relationship between the frequency of use of scientific concepts by parents and students' science success. The use of science concepts by families in the home environment is important for the student's science success. This research was carried out with a total of 379 fourth grade students and their parents in one private and four state primary schools in Istanbul in the 2021-2022 academic year. Survey type research method was used. The data were collected with the scientific concept test applied to the students and the scientific concept scale applied to the parents. The quantitative data obtained at the end of the process were analyzed with the SPSS 25 package program and evaluated with the descriptive analysis method. One-way ANOVA, t-test and linear regression were used for analysis of data. As a results of the research, it was determined that there was a significant relationship between the frequency of use of scientific concepts by parents and students' success in science. The use of scientific concepts by parents predicted students' scientific concept success in a statistically significant and positive way. On the other hand, there was a statistically meaningful yet slight difference among different education level of the parents and using scientific concepts of parents with daughters are higher than those of families with sons. The scores on using scientific concepts of the female participants were higher than the male participants. Parents' use of scientific concepts can explain 18.8% of the variance of students' success in scientific concepts.