Bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve elkoyma (CMK Md. 134)
Search, copy and seizure in computers, computer programs and their files (CPC Art. 134)
- Tez No: 768819
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BACAKSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Dijital Delil, Bilgisayar, Bilişim Sistemi, Arama, Kopyalama, Elkoyma, Digital Evidence, Computer, Information System, Search, Copy, Seizure
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bilişim sistemleri, teknolojinin hızlı gelişimi ile günümüzde her alanda yerini almış, hayatımızla iç içe geçmiştir. Gelinen noktada, bilişim sistemlerinin olmadığı bir hayat düşünülemez. Öte yandan; bilişim sistemlerinin, hayatımızın bu denli içinde yer alması, suç işlenmesi sırasında en çok kullanılan araçlardan birisi olmasına ve suça ilişkin delillerinin en çok saklandığı ortam haline gelmesine neden olmuştur. İnsanlar kendilerine ilişkin en hassas ve en özel verilerini bilişim sistemlerinde saklamaktadırlar. Bu anlamda; suçla mücadelede klasik tedbirler yetersiz kalmış, bilişim sistemlerine özgü hareket tarzları geliştirmek şart olmuştur. Bilişim sistemlerine yapılacak müdahale ile elde edilmek istenen hukuki yarar ile temel hak ve özgürlere müdahale arasında makul bir denge gözetilmesi gerekmektedir. Yine, bilişim sistemlerinde yer alan verilerin hassas yapısı, değiştirilmeye ve tahrif edilmeye uygunluğu verilere müdahale konusunda özenli davranmayı gerektirmiştir. Karşılaştırmalı hukukta, bilişim sistemlerine özgü koruma tedbirleri düzenlenen ülkeler bulunmakla birlikte, genel arama ve elkoyma usullerini sürdüren ülkeler de bulunmaktadır. Hukuk düzenimizde genel arama ve elkoyma tedbirlerinden ayrı düzenleme yapılarak, bilişim sistemlerine özgü koruma tedbiri geliştirilmiş olması son derece yerinde bir uygulamadır. Çalışmamızda, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda özel bir arama ve elkoyma tedbiri olarak düzenlenen bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve elkoyma tedbiri ele alınmıştır. Öncelikle, koruma tedbirleri ve dijital deliller açıklanmıştır. Çalışmamızın devamında söz konusu koruma tedbiri, Yargıtay ve AİHM kararları ile öğretideki tartışmalar ışığında açıklanmaya çalışılmış, tedbire ilişkin tartışmalı güncel hususlar incelenmiş ve konuya dair katkı sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Information systems, with the rapid development of technology, have taken their place in every field and are intertwined with our lives. At this point, a life without information systems is unimaginable. On the other hand, information systems being so much in our lives has caused it to be one of the most used tools for commissioning a crime and to become the environment where the evidence of the crime is stored the most. People store their most sensitive and private data in information systems. In this sense, classical measures against crime have been insufficient, and it has become necessary to come up with actions specific to information systems. A reasonable balance should be observed between the legal benefit sought to be obtained intervening in information systems and the interference with fundamental rights and freedoms. Also, the sensitive nature of the data in information systems and its susceptibility for alteration and falsification necessitated a careful attention to data intervention. In comparative law, along with the countries that have specific protection measures for information systems, there are also countries that maintain general search and seizure procedures. In our legal system, it is absolutely an appropriate practice that a protection measure specific to information systems has been developed by setting a separate regulation from general search and seizure measures. In this study, searching, copying and seizure measures in computers, computer programs and their files, which are regulated as specific search and seizure measure in Criminal Procedure Code No. 5271, are discussed. At the outset, protection measures and digital evidence are explained. In the continuation of this study, the mentioned protection measure has been tried to be explained in the light of decisions of Supreme Court and ECHR and the debates in the doctrine and, the controversial current issues regarding the measure have been examined and a contribution has been tried to be made on the subject.