Mikrodenetleyici kullanılarak çalışma süreleri değiştirilebilir yedi farklı çıkışın otomasyonunu sağlayan programlanabilir kontrolün yapısı
  1. Tez No: 76884
  2. Yazar: HÜSEYİN ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA KEMAL YOĞURTÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Programlanabilir kontrolör, mikrodenet leyici, pozisyon sensörü, mikro-monitör entegresi, Programmable controller, microcontroller, position sensor, micromonitor IC
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
11 ÖZET Günümüz endüstrisinde çok yaygın olarak kullanılan Program lanabilir Kontrolörlerin teorisi anlatılmış ve mikrodenet- leyici kullanılarak çalışma süreleri klavye yardımıyla de ğiştirilebilir ve aynı zamanda gösterge yardımıyla izlene bilir yedi farklı çıkışı (röle, bobin, selonoid vb.) sıra sıyla aktif yapan (her defasında bir çıkış aktif olacak şe kilde) programlanabilir bir kontrolör tasarlanmış ve yapıl mıştır. Tasarımda, Intel 87C51 mikrodenetleyici, 555 Timer entegreli darbe üreteci, 24C04A EEPROM ve DSİ232 Düşük güç lü mikro-monitör entegreleri kullanılmıştır. Mikrodenetle- yiciye giriş olarak, bir pozisyon sensöründen alınan pozis yon bilgisi, pulse (darbe) sinyali olarak girilmektedir. Sistemin denetimi için yazılan ana program, PLM-51 program lama dili ile; Keyboard, LED-Display Sürücüsü, Gecikme (Timing) ve EEPROM' dan okuma-yazma programları ASM-51 Assembler dilinde yazılmıştır. Donanımın ve yazılımın ge liştirilmesi aşamasında M0N51 monitör programı ve MONITOR- 51 kartı, bilgisayar seri portu yardımıyla kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Programmable controllers which are widely used in Today' s industry are briefly discussed and a programmable controller was designed and implemented which has seven discrete outputs (relay, coil, selonoid etc.) with variying operating times which can be changed by using keyboard and displayed with seven segment displays. The main Integrated Circuits used in the implementation are microcontroller Intel 87C51, pulse generator with 555 timer, EEPROM 24C04A and low power micromonitor DS1232. A pulse signal which is produced by a position sensor system is used as an input to the microcontroller. For the control of the system, a software program was coded with PLM for main program and ASM-51, Assembler Language is used for Keyboard, LED- Di splay Driver, Timing, Reading and Writing of EEPROM Programs. During the development of Hardware construction and software program, M0N51 monitoring program and MONITOR- 51 board were used with serial port of a computer.