Sigorta hukukunda tazminat avansı ve gider avansı
Advance payment for indemnity and expenses in insurance law
- Tez No: 768877
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN SEVİNÇ KUYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sigortacılık, Law, Insurance
- Anahtar Kelimeler: sigorta hukuku, tazminat avansı, gider avansı, sigortacının avans ödeme yükümlülüğü, koruma ve kurtarma giderleri, hukuki koruma giderleri, insurance law, advance payment for indemnity, advance payment for expenses, insurer's obligation to pay advance, protection and recovery expenses, legal protection expenses
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Çalışmanın temel konusunu sigorta hukukunda tazminat avansı ve gider avansı ödemesi oluşturmaktadır. Bu kapsamda ilk bölümde, her bir avans ödemesinin mevzuattaki gelişimi, yabancı hukuklardaki düzenlemelerle benzerliği, kanunda öngörülme nedeni ve hukuki niteliği değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, sigortacının tazminat avansı ödeme yükümlülüğünün uygulama alanı, şartları, ifa edilmesi ve ödenecek tutarının belirlenmesi hususları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, aynı hususlar bir kez de sigortacının gider avansı ödeme yükümlülüğü bakımından değerlendirilmiş, bu kapsamda koruma ve kurtarma giderleri ile hukuki koruma sağlamaya yönelik giderler için yapılan avans ödemeleri arasındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main subject of the study is advance payment for indemnity and expenses in insurance law. In this context, in the first part, the development of each advance payment in the legislation, its similarity with the regulations in foreign laws, the reason for its stipulation in the law and its legal nature are evaluated. In the second part, the application area, conditions, performance of the insurer's obligation to pay advances for indemnity and determination of the amount to be paid are discussed. In the third part, the same issues are evaluated once again in terms of the insurer's obligation to pay advances for expenses, and in this context, the similarities and differences between the advance payment for protection and recovery expenses and the advance payment for legal protection expenses are revealed.