Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin sigara kullanım düzeyleri ve üçüncü el sigara dumanı hakkındaki farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Kocaeli University students' levels of smoking and awareness of third-hand smoke
  1. Tez No: 768902
  2. Yazar: HATİCE EBRU ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: üniversite öğrencisi, sigara, üçüncü el sigara dumanı, Baths ölçeği, Fagerström ölçeği, nikotin bağımlılığı, university student, cigarette, third-hand smoke, Baths scale, Fagerström scale, nicotine addiction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin sigara kullanım düzeyleri ve üçüncü el sigara dumanı hakkındaki farkındalık düzeylerini değerlendirmek ve çalışma verilerinin toplanması sırasında katılımcılarda üçüncü el sigara dumanının ne olduğuna ve zararlarına yönelik farkındalık sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel tipte yapılan çalışmanın evreni Kocaeli Üniversitesi Mediko Sosyal Birim Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran Kocaeli Üniversitesi öğrencileridir. Çalışmaya 162 katılımcı katılmıştır. Araştırma anketi Google formlar üzerinden oluşturulmuş olup elektronik ortamda 2021-2022 eğitim öğretim yılında Kocaeli Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler ile paylaşılarak katılımcılara ulaştırılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 22.15 ± 2.17 idi ve 95 (%58.64)'i kadınlardan, 67 (%41.35)'si erkeklerden oluşmaktaydı. Çalışmamızda erkek öğrencilerde sigara kullanım düzeyi anlamlı derecede yüksek bulundu. Öğrencilerde sigara kullanımının; ailesinde ve yaşadığı ortamda sigara içen kişi varlığıyla ve öğrenci evinde kalmayla istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki içinde olduğu belirlendi. Çalışmamızda sigara içen 44 katılımcının %56,81'i düşük düzeyde bağımlı, %38,63'ü orta düzeyde bağımlı, %4,54'ü yüksek düzeyde bağımlı olarak tespit edildi. 162 katılımcının ÜESD farkındalık ölçeği puan ortalaması 34.06±10.18 olarak bulundu. Orta-yüksek derecede nikotin bağımlılığı olan grubun ÜESD farkındalık düzeyleri, düşük nikotin bağımlılığı olan gruba göre yüksek bulundu. Sonuç: Çalışmamızda Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin sigara kullanım düzeyleri ve üçüncü el sigara dumanı hakkındaki farkındalık düzeylerini inceledik. Katılımcıların sigara kullanım düzeyleri benzer çalışmalarla uyumludur. Katılımcıların büyük çoğunluğu ÜESD'nin zararlarıyla alakalı olan sorularda olumlu cevap verirken, ÜESD kalıcılığı ve maruziyet yolllarıyla alakalı olan sorularda kararsız kaldılar ya da olumsuz cevap verdiler. Genelleme yapacak olursak ÜESD farkındalık düzeyi orta olarak tespit edildi. Sonuç olarak, kamuoyunda ve sosyal medyada sigara karşıtı kampanyalar düzenlenirken ÜESD'nin sağlık ve kalıcılık yönünden bilinmeyen tehlikeleri de göz ardı edilmemelidir. Bu konuda farkındalığı arttırabilmek için, Türkiye'nin geleceği olan üniversite öğrencilerine yönelik yeni çalışmalar yapılmalı ve eğitimler düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the level of smoking and awareness of third-hand smoke among Kocaeli University students and to raise awareness of third-hand smoke in participants during the collection of study data. Materials and Methods: The population of the descriptive, cross-sectional study was Kocaeli University students who applied to Kocaeli University Medical Unit Family Medicine Polyclinic. 162 participants participated in the study. The research questionnaire was created through Google forms and shared with the students studying at Kocaeli University in the 2021-2022 academic year in electronic environment and delivered to the participants. Results: The mean age of the participants was 22.15 ± 2.17 years and 95 (58.64%) were females and 67 (41.35%) were males. In our study, the level of smoking was found to be significantly higher in male students. Smoking in students; It was determined that there is a statistically significant relationship with the presence of a smoker in his family and living environment and with staying in the student house. In our study, of 44 smokers, 56.81% were found to be low dependent, 38.63% moderately dependent, and 4.54% highly dependent. The mean THS awareness scale score of 162 participants was found to be 34.06±10.18. The THS awareness levels of the group with moderate-high degree of nicotine dependence were found to be higher than the group with low nicotine dependence. Conclusion: In our study, we examined the level of smoking and awareness of third-hand smoke of Kocaeli University students. The smoking levels of the participants are consistent with similar studies. While the majority of the participants answered positively to the questions about the harms of THS, they were undecided or gave negative answers to the questions about THS persistence and exposure routes. If we make a generalization, the level of awareness of THS was determined as medium. As a result, the unknown dangers of THS in terms of health and permanence should not be ignored while organizing antismoking campaigns in the public and social media. In order to increase awareness on this issue, new studies should be conducted and trainings should be organized for university students, who are the future of Turkey.