The language policy and the linguistic rights in syria: The Kurdish language a pattern
Suriye'de dil politikası ve dil hakları: Kürt dili bir örnek
  1. Tez No: 769080
  2. Yazar: MOHAMMAD ISSA SULAIMAN
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. NAZLI ÇAĞIN BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Kürtler, Kürt Dili, Dil Hakları, Dil Öldürme, Liberalizm, Syria, Kurds, Kurdish Language, Language Rights, Linguicide, Liberalism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Dil politikası, Devletin inşasını düzenleyen ve kaynakları farklı dil grupları arasında tahsis eden bir araçtır. Ancak, etnik dil grupları olan bazı ülkelerde dil politikası, etnik gruplar için sembolik değeri nedeniyle dil gruplarıyla devlet arasında yaşanan çatışmaların bir kaynağı. Dil gruplarının devletteki dil politikasına karşı tavrı, dil politikasının ve devletle olan ilişkilerinin anlaşılmasıyla şekillenir. Bu nedenle, bu dil grupları Dil'i farklı biçimlerde algılamaya başlarlar ve farklı taleplere ve farklı taleplere sahiplerdir. Bu çalışmada, Suriye'deki Kürt sorununun Dil merceği üzerinden incelenmesi amaçlanıyor. Suriye, 2011 yılından beri ihtilaf içinde. Bu ihtilaf kısmen iktidardaki etnik çoğunluk politikasında yer almakta ve bu politika, ülkeyi 2. Dünya Savaşı'ndan sonra azınlığa karşı kurduğundan beri uygulanmaktadır. Bu politikanın en iyi göstergesi, devletin, aralarında Kürt toplumu olan etnik azınlık gruplarına karşı çeşitli asimilailailailacı stratejiler uyguladığı dil alanında yer alıyor. Kürtler, vatandaşlıkları daha önce de sorguya çekmiş olan etnik dil gruplarından biri. Sonuç olarak, Suriye devletinin dil politikası Kürtlerin mayın ve baskılarının üç katına çıkmasına yol açtı. Bu yüzden, araştırmam devletin Suriye gibi çok ırklı bir polisde dil alanındaki asimilailacı stratejilerini anlamak açısından hayati önem taşıyor. Gazetem Suriye'deki Kürtler için ulusal kimlik oluşturma konusunda Suriye'deki Kürtçe statüsü üzerinde çalışacak. Ayrıca, hükümet tarafından yapılan sosmanistik ve Dil politikaları ve planlamaya da katılacak. Bu çalışma aracılığıyla, Suriye'deki Kürtler tarafından yayınlanan yayınlar ve Suriye'deki Kürtler temsilcileriyle yapılan görüşmeler gibi devlet belgelerini (anayasalar, kararnameler, devlet kurumları ve örgütler için iç statü) inceleyeceğim. Ayrıca çalışma, dil bilimi adaletini insan hakları yaklaşımından ve azınlık dillerinin korunması ve Suriye'de demokratik bir sistem kurulmasında dil çeşitliliği sorunundan da araştıracaktır. Genel olarak dil politikası, Kürt gruplarının dillerine Arapça dille eşit muamele edilmesini talep ettikleri Kürt grupları tarafından tanınma meselesi olarak algılanıyor. Bunun için, Suriye'deki tüm gelecek politika yapıcılar için, bu dil grubunun ihtiyaçlarını ve çıkarlarını karşılamak amacıyla dil politikaları bunları dikkate almalı.
Özet (Çeviri)
Language policy is a tool for regulating State-building and allocating resources among different language groups. However, in some countries with ethnic-language groups, the language policy is a source of conflicts between language groups and the state because of its symbolic value for the ethnic groups. The attitude of language groups towards the language policy in the state is shaped by their comprehension of language policy and their relations with the state; therefore, those language groups head for perceive Language in different ways as well, and they have different demands, with different demands, with different paths. This study investigates the Kurdish situation in Syria from a language perspective. Syria has been conflict-stricken since 2011. This conflict is partially in the policy of the ruling ethnic majority, being practised since the establish the country after WWI against the minority. This policy's best manifestation has been in the language domain, where the state has adopted various assimilatory strategies against ethnic minority groups, chief among which has been the Kurdish community. The Kurds are an ethno-language group whose citizenship has often been previously questionable. As a result, the Syrian state's language policy has led to tripled minoritization and oppression of the Kurds. Therefore, my study will prove vital to understanding the state's assimilatory strategies in the domain of language in a multiethnic polity such as Syria. My paper will study the Kurdish language status in Syria in creating the national identity for Kurds in Syria. Also, it will attend to the government's sociolinguistic and Language policies and planning. Through this study, I will investigate the state documents (Constitutions, Decrees, internal status for government institutions, and organizations), the publications released by Kurds in Syria and interviews with the representatives of Kurds in Syria. Further, the study will investigate the linguistics justice from the human rights approach and the issue of protecting minority languages and linguistic diversity in establishing a democratic system in Syria. Broadly, the Kurdish groups view the language policy as a question of recognition, and they demand that their language be given the same status as the Arabic language. In order to satisfy the demands and interests of this linguistic group, any future policymakers in Syria should take these into account when creating language policies.